Bøger / faglitteratur

Filmstil : teori og analyse


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog
dansk
Omfang
256 sider: ill.
Udgivet
2011
Ophav

Indhold

Et spørgsmål om stil ; Del 1. Stilteori og -analyse : bidrag til en begrebsudvikling (De levende billeder og virkelighedsindtrykket ; Kontinuitet og fragmentering ; Horisontal kontinuitet ; Vertikal kontinuitet ; Den gennemgående stil ; Den specifikke stil ; Den diskontinuerlige stil ; Segmentering ; Stil og subjektivitet ; Komplekse segmenteringsforløb : stil og fortolkning ; Stil og flow) ; Del 2. Rum: Perception, repræsentation og stil (De levende billeders repræsentation og præsentation : perception og stil ; Rum og retninger ; De cirkulære kamerabevægelser)


Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 16. feb. 2011

af

af

Conni Boll Christensen

d. 16. feb. 2011

Præsentation, kritik og videreudvikling af teorier og begreber indenfor forskningen af filmstil. En akademisk og teoretisk tilgang, der henvender sig til særligt interesserede.

Filmstil er et lidt uhåndgribeligt begreb og dog af helt afgørende betydning for, hvordan en film opleves. Flere filmforskere har forsøgt at begrebsliggøre filmstil, bl.a. amerikanske David Bordwell, som de sidste 30 år har været førende indenfor formalistisk og kognitiv filmforskning. Hans forskning er bogens udgangspunkt for Højbjerg, som er lektor ved Institut for Film- og Medievidenskab ved Købehavns Universitet. I Filmstil gennemgår, kritiserer og videreudvikler han kendte teorisæt. I bogens 1. del introduceres begreberne kontinuitet og fragmentering, dvs. som jeg forstår det, hvordan filmens flow rent teknisk bevares. Bogens 2. del bruges til at analysere og diskutere særligt udvalgte teoretiske problemstillinger ud fra de introducerede begreber. Bogen indeholder mange eksempler fra film og tv-serier, få sort/hvide stillfotos fra film, kamaraindstillinger og figurer. Afsluttes med litteraturhenvisninger.

Lennard Højbjerg har skrevet flere bøger om film- og tv-mediet. Bordwell har skrevet en række anerkendte lærebøger om filmforskning, på dansk findes hans teorier beskrevet i flere filmtidsskrifter.

Akademisk funderet bog om filmstil, der indeholder teorier og analyser baseret på Bordwells mønsterbegreb. Henvender sig til filmanalytikere.


Cut

Nr. 97 (2011)

af

af

Mads Skrubbeltrang

Nr. 97 (2011)