Gå til indholdFem sorte høns


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

390 sider

Udgivet

2017

genre/form

romanOriginaludgave

1983


Beskrivelse


En gruppe europæiske kvinder drives som krigsfanger rundt i det japansk-besatte Malaya under 2. verdenskrig. Da en af dem efter krigen vender tilbage, erfarer hun, at hendes redningsmand stadig lever, og hun beslutter at efterspore ham


Anmeldelser (5)


18. dec. 2018

Udkom første gang 1950, genoptrykt 1966, under titlen Arven. Genudsendes nu i samme oversættelse. En typisk Shute-roman, befolket med stoiske mænd og kvinder, der gennem mange strabadser ogskuffelser, ved målbevidst indsats når deres mål. Jean, ung engelsk kvinde, tvinges under krigen ud på en dødsmarch i det japansk-besatte Malaya, sammen med en flok kvinder, hvoraf halvdelenomkommer. Undervejs møder hun en australsk krigsfange, Joe, der forsøger at hjælpe de underernærede kvinder, bl.a. ved at stjæle 5 sorte høns. Han opdages, mishandles på det grusomste, og alleregner ham for omkommet. Efter krigen vender Jean tilbage til England, og arver snart en mindre formue. Hun vender tilbage til Malaya, finder ud af at Joe lever, og drager resolut til Australien,og genfinder efter en del forviklinger Joe. De bliver gift, og opbygger sammen et lille samfund i den australske ødemark. Kønsroller og moral har forandret sig meget siden bogens fremkomst, men fordet store Shute-publikum, ogde mange hvis interesse er blevet vakt via TV-serien »Drømmen om Alice«, der bygger på denne bog, er dette god, gedigen underholdning, skrevet med Shutes sædvanligeflair, og med en ægte kærlighed til det australske landskab.

Lektørudtalelse

Af

Karsten Just

14. maj. 1998

Fem sorte høns udkom første gang på dansk i 1950 under titlen Arven, siden er den genudgivet flere gange, senest i 1985. Bogen er også filmatiseret og vist på dansk tv med titlen Drømmen om Alice. Handlingen er formentlig de fleste bekendt. Den unge Jean bliver i Malaya taget som japansk krigsfange sammen med en gruppe engelske kvinder, de vandrer og opholder sig i junglen gennem flere år under uvante forhold. Her lærer hun den australske soldat Joe og kærligheden at kende. En arv sætter hende efter krigen i stand til at rejse tilbage til Malaya og gense den landsby, hvor hun arbejdede og levede som en indfødt. Rejsen bringer hende videre til Australien og kærligheden. Det er en god fortælling med en fremadskridende handling, den handler om mod og udholdenhed, om kærlighed og dramatik. Bogen falder i to dele : Kvindernes vandring og ophold i junglen, og Jeans liv i Australien som igangsætter og gift med Joe. Denne udgave er nyoversat af Mich Vrå, den er på et velformuleret dansk, trykt med gode læsbare typer og i det hele taget let at læse.

Lektørudtalelse

Af

Elsebeth Kristensen

Jyllands-posten

Flensborg avis

Af

m.-R.

1983-06-22

Frederiksborg Amts avis

Af

L. B.

1983-06-28


Informationer og udgaver

Lydbog (net)

2021

Bog

2017

Bog

2006

Bog

1998

Bog

1998

Bog

1985

Bog

1985

Bog

1984

Bog

1983