Gå til indholdFarvel, Robinson Crusoe : noveller


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

164 sider

Udgivet

2007

Originaludgave

2007


Beskrivelse


Fire science fiction-noveller, hvor menneskene er fordrevet fra jorden af mystiske aliens og har bosat sig på månen og andre planeter, hjulpet af særdeles innovativ teknologi, men jorden er ikke glemt


Anmeldelser (2)


1. jan. 1970

Mere guf til de relativt få, men dedikerede fans af science fiction. Novellesamlingen kan dog også med lidt god formidling være en appetitvækker for genren til læsere, som ikke rigtigt ved om science fiction er noget for dem.

4 historier fra samme fantastiske univers. John Varley (1947) regnes for en af de nyere væsentlige forfattere i genren. Historierne er oprindeligt fra 1970'erne, men som Niels Dalgaard bl.a. skriver i sit efterord, hvor han præsenterer forfatterskabet og det univers historierne fungerer i, er et fællestræk for Varleys noveller, at "de holder". Varley er faktisk en sjælden fornyere på forkant med nogle af de senere meget omtalte genre-temaer kendt i dag som "cyberpunk". I historierne er mennesket fordrevet fra jorden og har bosat sig på månen og andre planeter. Men den gode gamle jord er ikke glemt, og der er bl.a. nostalgiske underjordiske forlystelsesparker. Senere science fiction-temaer som Varley således allerede skrev om i 1970-erne er en biomedicinsk udvikling mod evigt liv og kropsskifte. Det som gør Varley anderledes end senere "cyberpunk" og "matrix-verdener" er hans altid humanistiske synsvinkler, hvor det altid er et spørgsmål, hvor meget et evigt computerliv er værd, når dit essentielle dybe selv, det som du godt ved er indeni, ikke følger med et evt. kropskifte.

Der er oversat et par andre bøger af Varley på dansk, fx Titan fra 1986.

Spændende og vigtigt forfatterskab indenfor genren.

Lektørudtalelse

Af

Carsten Güllich-Nørby

Proxima

Af

Palle Juul Holm

Nr. 87 (2008)


Informationer og udgaver

Bog

2007