Bøger / faglitteratur til børn

Fanget af geografien : ti kort der forklarer verden


Beskrivelse


Geografien har gennem tiderne formet historien og styret de internationale politiske begivenheder og været en afgørende faktor i menneskets historie. Her ses på de geopolitiske forhold i 10 forskellige regioner.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. feb. 2020

af

af

Louise Urban Andersen

d. 19. feb. 2020

Få svarene på, hvordan geografien styrer international politik. Bogen kan læses af alle, der interesserer sig for geopolitiske forhold.

Efter forordet af tidligere chef fra MI6, Sir John Scarlett, åbner introduktionen bogen med en gennemgang af oprindelsen til Tim Marshalls interesse for geopolitik, og en beskrivelse af, hvordan geografien gennem tiderne altid har været en afgørende faktor i menneskets historie. Bogen bevæger sig derefter videre og ser nærmere på de geopolitiske forhold i 10 forskellige regioner, herunder Rusland, Kina, Arktis og USA.

En fantastisk gennemgang af, hvordan geografien gennem tiderne har formet historien og styret de internationalt politiske begivenheder. Forfatteren formår at gennemgå de geopolitiske forhold nøgternt og meget forklarende, uden at give udtryk for en holdning til de ideologier, der har magten i de forskellige områder. Bogen kan med fordel læses, hvis man ønsker en introduktion til geopolitik.

Kampen om kloden omhandler også geopolitiske forhold i verden på et højt fagligt niveau, mens nærværende bog er på alment niveau.


Bibliotekernes vurdering

d. 12. okt. 2020

af

af

Henrik Munch Jørgensen

d. 12. okt. 2020

Gennem hele menneskets historie har geografien formet verdenshistorien. Ud fra 12 kort forklares, hvordan geografien har haft betydning for landenes grænser, krige, samhandel, velstand mv. For videbegærlige børn fra 12 år og oplagt at inddrage i fagene historie, samfundsfag og geografi i grundskolen.

Denne bog er en forkortet og illustreret udgave af Fanget af geografien tilpasset unge læsere. Bogen er bygget op over 12 tegnede kort fra forskellige steder i verden, som suppleres med en kort grundtekst, tegnede illustrationer samt diverse faktabokse, der forklarer, hvorledes geografien i netop det område har haft betydning for det politiske liv gennem historien.

På en kort og overskuelig måde forklares, hvordan geografien har formet verdenshistorien og stadig har betydning for det politiske spil mellem landene. Det er ikke en nem bog at læse, men en guldgrube af viden, som giver god forståelse for den verden vi lever i.

Der findes ikke tilsvarende udgivelser for børn og unge om geopolitik, men man kan læse videre i bøger om de forskellige geografiske områder og deres historie.


Kristeligt dagblad

d. 2. maj 2020

af

af

Henrik Jensen (f. 1947)

d. 2. maj 2020


Noter / Historielærerforeningen for Gymnasiet og HF

Nr. 229 (2021)

af

af

Lasse Taagaard Jensen

Nr. 229 (2021)