Bøger / faglitteratur

Fællesskab : en søgen efter tryghed i en usikker verden


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


En kritisk analyse af diskussionen om behovet og mulighederne for fællesskab. Om dilemmaet som modsætningen mellem sikkerhed og frihed, fællesskab og individualitet skaber.

Indhold

Tantalos' tavler ; At rodfæste det rodløse ; Uforpligtethedens tid eller den store transformation, ny udgave ; De succesfuldes udtræden ; To kilder til fællesskabsideen ; Ret til anerkendelse, ret til omfordeling ; Fra lighed til multikulturalisme ; Bundlinien : ghettoen ; Mange kulturer, én menneskelighed?


Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 12. mar. 2002

af

af

Flemming Faarup

d. 12. mar. 2002

Baumann kender vi fra Modernitet og holocaust, (1994), fra Globalisering, (1999) og fra et indlæg i Tirsdag 11. september 2001, (2001). Han er professor i sociologi, og han forholder sig til forskellige filosofiske problemstillinger her i postmodernismen. I denne bog tager han fat på begrebet fællesskab, og vender og drejer det, (som han tidligere har gjort med globalisering). Han viser de forskellige positive og negative sider der kan være ved begrebet. Fællesskab er noget vi, qua menneske, forstår som noget godt, men også som noget vi kan have svært ved at forholde os til nu. Fællesskab betyder at være sammen om noget med andre og at blive hjulpet af andre. Dermed må man imidlertid også nødvendigvis, i det mindste en gang imellem, bøje sig for andres holdninger og meninger, man kan ikke i et fællesskab bevare sin frihed! Hermed er vi så ved et af de traditionelle etiske/filosofiske dilemmaer. Er der frihed til noget, eller er der frihed fra noget? Baumann, der boede i Polen til 1968, men som nu bor i England, har prøvet flere former for "fællesskab" og frihedsbegreber. Problemstillingen er ikke ny, den er beskrevet mange gange siden Platon. Men begrebet beskrives i en nutidig sammenhæng, og bogen er dermed relevant.


Weekendavisen

d. 25. apr. 2002

af

af

Frederik Stjernfelt

d. 25. apr. 2002


Politiken

d. 18. maj 2002

af

af

Carsten René Jørgensen

d. 18. maj 2002


Information

d. 27. mar. 2002

af

af

Rune Lykkeberg

d. 27. mar. 2002


Dansk sociologi

Årg. 14, nr. 1 (2003)

af

af

Michael Hviid Jacobsen

Årg. 14, nr. 1 (2003)