Gå til indholdBøger / skønlitteratur / roman

Eurobacillen : roman


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Omfang

111 sider: ill.

Udgivet

2021

Ophav

Yvan Goll(forfatter)

Georges Annenkov(illustrator)

Adam Paulsen(oversætter, efterord)
Genre og formroman, romaner
Originaludgave

1927


Beskrivelse


Eksistentiel idéroman om det moderne menneskes hjemløshed og den europæiske kulturkrise. For den litterært interesserede læser


Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 28. apr. 2021

af

af

Thomas Ry Andersen

d. 28. apr. 2021

Eksistentiel idéroman om det moderne menneskes hjemløshed og den europæiske kulturkrise. For den litterært interesserede læser.

Kortroman af den fransk-tyske forfatter Yvan Goll (1891-1950), som oprindeligt udkom på tysk i 1927. I romanens begyndelse ligger jegfortælleren i sin seng, plaget af den ubærlige tanke at være til. Alligevel bevæger han sig ud, og i korte episodiske afsnit følger læseren ham i et døgn på hans vej gennem Paris, mens han desperat forsøger at flygte fra sin egen og Europas skæbne. Han bliver bl.a. eftersøgt af politiet for et mord og opholdes af en amerikansk videnskabsmand, der forklarer ham om den europæiske syge, eurobacillen, som nedbryder den europæiske kultur og som engang vil fremkalde kontinentets død. Oversat af Adam Paulsen.

Vidunderlig lyrisk kortroman, som i den grad formår at give læseren et indtryk af tidens stemning og idéer, centreret om det moderne menneskes hjemløshed og eurobacillen som et koncentrat af tidens kulturpessimisme og dekadencetænkning. Adam Paulsens lærerige efterskrift sætter fint værket i perspektiv og inspirerer til videre læsning.

Sammenlignelig med andre af tidens kulturpessimistiske forfattere, som portrætterede det moderne menneske, fx Rainer Maria Rilkes Malte Laurids Brigges optegnelser (Ved Karsten Sand Iversen)Søvngængerne. Bind 1 : 1888, Pasenow eller Romantikken


En mand der vidste


, Herman Brochs Søvngængerne. Bind 11888, Pasenow eller Romantikken og Emmanuel Boves noget senere roman, En mand der vidste fra 1942Sammenlignelig med andre af tidens kulturpessimistiske forfattere, som portrætterede det moderne menneske, fx Rainer Maria Rilkes Malte Laurids Brigges optegnelser (Ved Karsten Sand Iversen), Herman Brochs Søvngængerne. Bind 11888, Pasenow eller Romantikken og Emmanuel Boves noget senere roman, En mand der vidste fra 1942Sammenlignelig med andre af tidens kulturpessimistiske forfattere, som portrætterede det moderne menneske, fx Rainer Maria Rilkes Malte Laurids Brigges optegnelser (Ved Karsten Sand Iversen), Herman Brochs Søvngængerne. Bind 11888, Pasenow eller Romantikken og Emmanuel Boves noget senere roman, fra 1942.


Kristeligt dagblad

d. 3. jul. 2021

af

af

Rasmus Vangshardt

d. 3. jul. 2021


Information

d. 28. maj. 2021

af

af

Thomas Thurah

d. 28. maj. 2021Informationer og udgaver

2021

Bog

Illustrator: Georges Annenkov

Wunderbuch, 1. udgave