Bøger / faglitteratur / erindringer

Et tysk liv : Goebbels' sekretærs historie - en lære for eftertiden


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog
dansk
Omfang
216 sider
Udgivet
2017
Ophav
Genre og form
erindringer

Beskrivelse


Biografi om Goebbels sekretær, Brunhilde Pomsel (1911-2017), i Propagandaministeriet under 2. verdenskrig. Hun fortæller, hvordan hun tilfældigt kom ind i magtens centrum i det nazistiske styre som Goebbels' sekretær, og hvordan hun lukkede øjnene for det onde, hun selv var en del af.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 5. jan. 2018

af

af

Louise Urban Andersen

d. 5. jan. 2018

Biografi om Goebbels sekretær, Brunhilde Pomsel, i Propagandaministeriet under 2. verdenskrig. Bogen kan læses af alle, der har interesse for personlige beretninger om Hitlers styre.

I 2013-14 blev samtaler med Pomsel filmet, og optagelserne blev sidenhen samlet til en dokumentarfilm. Det er optagelserne til denne film, der danner grundlaget for bogen. Forordet perspektiverer Pomsels tilfældige indtræden i NSDAP til det internationale politiske landskab i dag, der er præget af en højredrejning og populisme. Herefter følger Pomsels egne ord om sit liv, der tager afsæt i en barndom med streng opdragelse. Hun fortæller, hvordan hun tilfældigt kom ind i magtens centrum i det nazistiske styre som Goebbels' sekretær, og hvordan hun lukkede øjnene for det onde, hun selv var en del af. I et afsluttende kapitel ser forfatteren nærmere på, hvad vi i nutiden kan lære af Pomsel, så rædslerne fra holocaust ikke gentager sig. Bogen afsluttes med noter.

Interessant portræt af en ung, egoistisk kvinde, der melder sig ind i NSDAP for egen vindings skyld. Særligt interessant er perspektiveringen i forord og det afsluttende kapitel, der sammenligner Pomsels samtid og liv med de internationale politiske tendenser i samtiden.

En sammenligning med Til den bitre ende af Hitlers sekretær, Traudl Junge, er nærliggende. Dog er Junges erindringer skrevet ned få år efter krigen, mens Pomsels erindringer er nedfældet ca. 70 år efter krigen.


Jyllands-posten

d. 20. feb. 2018

af

af

Flemming Østergaard (f. 1948)

d. 20. feb. 2018


Jyllands-posten

d. 25. jan. 2018

af

af

Nanna Frank Rasmussen

d. 25. jan. 2018


Kristeligt dagblad

d. 25. jan. 2018

af

af

Rasmus Vangshardt

d. 25. jan. 2018


Weekendavisen

d. 26. jan. 2018

af

af

Claus Bundgård Christensen

d. 26. jan. 2018