Bøger / faglitteratur / essays

Et møde


Beskrivelse


Indhold: Malerens brutale gestus : om Francis Bacon ; Romaner, eksistentielle sonder (Det komiske fravær af komik : (Dostejevskij: Idioten) ; Døden og trut-truttelut : (Louis-Ferdinand Céline: Fra det ene slot til det andet) ; Kærligheden og historiens acceleration : (Philip Roth: Professor i lyst) ; Livsaldrenes hemmelighed : (Gudbergur Bergsson: Svanen) ; Idyllen, rædslens datter : (Marek Bienczyk: Tworki) ; Mindernes krak : (Juan Goytisolo: Telon de boca (Fortæppet)) ; Romanen og forplantningen : (Gabriel García Márquez: Hundrede års ensomhed)) ; De sorte lister eller divertimento til ære for Anatole France ; Drømmen om den ubeskårne arv (Dialog om Rabelais og foragten for muserne ; Drømmen om den ubeskårne arv hos Beethoven ; Ærke-romanen, åbent brev til Carlos Fuentes' fødselsdag ; Den totale afvisning af arven eller Iannis Xenakis) ; Smuk som et mangfoldigt møde (Et legandarisk møde ; Smuk som et mangfoldigt møde ; Mødet mellem en paraply i evig erektion og en symaskine der syr uniformer ; Den natlige verden ; Grusomheden og skønheden ; Hjemme og verden ; Sproget ; Mødet hen over hundrederne ; Det usandsynlige hos Rabelais, hos Kafka, hos Chamoiseau ; Alene som månen) ; Et andet sted (Det befriende eksil som Vera Linhartova ser det ; En fremmeds urørlige ensomhed (Oscar Milosz) ; Fjendskab og venskab ; Trofast over for Rabelais og over for surrealisterne som gravede i drømmene ; Om de to store forår og om hr. og fru Skvorecky ; Dernedefra skal du lugte rosenduft (sidste gang hjemme hos Ernest Breleur)) ; Min første kærlighed (Et etbenet mands store kapløb ; Den mest nostalgiske af alle operaer) ; Men Schönberg har man glemt (Jeg har ikke noget at fejre ; Hvad vil der blive tilbage af dig, Bertolt? ; Men Schönberg har man glemt) ; "Huden" : en ærkeroman (På sporet af en form ; Prototypen på den engagerede forfatter ; Opdagelsen af en form ; Den ikke-engagerede forfatter ; Kompositionen i "Huden" ; "Huden" og romanens modernitet ; Psykologiens tilbagetog ; Skøn som en febervildelse ; Et nyt Europa "In Statu Nascendi" ; Erindringen forvandlet til slagmark ; Evigheden som baggrund: dyrene, tiden, de døde).

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 21. mar. 2012

af

af

Kent Skov

d. 21. mar. 2012

For de faste Kundera-læsere og interesserede i europæisk litteratur og kultur på linje med hans tidligere bøger. Bogen er ikke svær i sig selv; teksterne er umiddelbart tilgængelige og kræver ikke særligt kendskab til de personer, som Kundera bruger som spejl for sine erindringer og refleksioner.

Den nobelprisvindende Kundera er udover at være en verdensberømt romanforfatter også en eminent essayist. I bogen her får man en godt og bredt udvalg af hans refleksioner og erindringer om især de forfattere og værker der har betydet noget for ham selv. Han skriver om bl.a. Celine, Dostojevski, Philip Roth, Marquez og de franske surrealister. Ikke dybe analyserende fortolkninger, snarere associative og reflekterende tekster, tanker og breve, hvor andres værker og meninger har sat noget i gang hos Kundera selv, fremkaldt minder og situationer i hans eget liv og forfatterskab. Også de ældre forfatterskaber af Rabelais og Anatole France har påvirket ham. Men det er ikke kun litteraturen, der optager Kundera; det er i høj grad også filmen og musikken. Kundera skriver også om komponisterne Beethoven, Janacek, Schönberg og Xenakis og billed- og filmkunstnere som Francis Bacon, Kubrick og Fellini. Et tværgående spor er også her kærligheden til og diskursen med romankunsten, og hvad den betyder for ham selv og forholdet til de andre kunstarter.

Senest udkom Tæppet - essay i syv dele, 2005, som denne samling ligger tæt op ad i stil og indhold.

Fin og velmoduleret essaysamling om litteratur og kultur med bid og kærlighed.


Politiken

d. 28. mar. 2012

af

af

Jes Stein Pedersen

d. 28. mar. 2012


Jyllands-posten

d. 28. mar. 2012

af

af

Johs. H. Christensen

d. 28. mar. 2012


Weekendavisen

d. 30. mar. 2012

af

af

Lars Bukdahl

d. 30. mar. 2012


Kristeligt dagblad

d. 29. mar. 2012

af

af

Bo Hakon Jørgensen

d. 29. mar. 2012


Standart

Årg. 26, nr. 2 (2012)

af

af

Ole Nyegaard

Årg. 26, nr. 2 (2012)