Bøger / faglitteratur / biografier

Et mandfolk : fortællingen om tjenestedrengen, mesterbokseren og frihedskæmperen Einar Agerholm


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog
dansk
Omfang
267 sider: ill.
Udgivet
2020
Ophav
Genre og form
biografier

Beskrivelse


Biografi om 1930'ernes berømte bokser, Einar Agerholm (1906-1945), der lærte sig selv at bokse efter en instruktionsbog, og hurtigt opbyggede et ry som en skånsesløs bokser. Uden for bokseringen var han dog et nøjsomt og kærligt familiemenneske.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 3. apr. 2020

af

af

Steffen Gordon Nielsen

d. 3. apr. 2020

Spændende biografi, hvor 1930'ernes berømte bokser Einar Agerholm, kommer til ære og værdighed igen. For interesserede i dansk boksnings historie eller Agerholm.

Einar Agerholm (1906-1945) er i dag næsten glemt, men i 1930'erne var han en feteret boksestjerne. I 1935 kulminerede hans karriere da han boksede en højt profileret kamp om Europamesterskabet mod tyske Gustav Eder. Agerholm blev født på Mors og havde en hård opvækst hos forskellige plejefamilier hvor den stod på daglige tæsk. Han lærte sig selv at bokse ud fra en instruktionsbog af danske Dick Nelson, og opbyggede hurtigt et ry som en skånselsløs bokser, med en stil publikum kunne lide. Uden for ringen var han dog et nøjsomt og kærligt familiemenneske, der stod stor respekt om. Efter karrieren blev han politibetjent indtil han i 1944 gik "under jorden". På befrielsesdagen blev han dræbt efter en skudkamp med nogle HIPO-folk. Den velillustrerede biografi bygger foruden diverse artikler også på hovedpersonens instruktionsbog/biografi Selvforsvar fra 1945.

Velskrevet biografi hvor man kommer godt rundt om Agerholm, og får tillige en række fine tidsbilleder fra første halvdel af 1900-tallet. Blandingen mellem citater fra Agerholms egen bog og forfatterens mere dramatiserende stil, fungerer godt.

Thy i bevægelseJul på Mors. 2008 (46. årgang) indeholder et længere afsnit om Agerholm. Kort beskrivelse findes i Jul på Mors. 2008 (46. årgang)Thy i bevægelse indeholder et længere afsnit om Agerholm. Kort beskrivelse findes i .