Bøger / faglitteratur / bibliografier

Erkendelse : grundlag og gyldighed


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Om den menneskelige erkendelses udvikling fra oldtiden til i dag - med fokus på især naturvidenskabens opdagelser.

Indhold

Stenalderen ; Den religiøse tænknings oprindelse ; Oldtidens Grækenland ; Nogle højdepunkter i græsk tænkning ; Kort bemærkning om historiens gang ; Fysik og astronomi fra renæssancen og fremefter ; Eftertanker vedrørende naturvidenskab ; Videnskab i bred forstand ; Det erkendende væsen ; Sproget ; Skepsis angående videnskabens gyldighed ; Mere relativisme og skepticisme ; Overtro ; Erkendelse i videre betydning


Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 5. aug. 2008

af

af

Jens Hjøllund

d. 5. aug. 2008

Videnskabshistorie og teori på et højt fagligt niveau som fordrer et vist kendskab til grundlæggende filsofiske og videnskabelige termer.

Det er det lange historiske og teoretiske perspektiv i den videnskabelige erkendelses udvikling, filosoffen David Favrholdt har sat sig for at skildre i denne bog. Forfatteren bruger den rationelle, naturvidenskabelige erkendelse som paradigme for erkendelse overhovedet og afgrænser sig dermed også stærkt kritisk og polemisk i forhold til enhver form for religiøs erkendelse og til de strømninger inden for filsofien som forholder sig kritiske til den naturvidenskabelige erkendelse og dens metoder. Bogen rummer en række punktnedslag i den naturvidenskabelige tankes historie, fra stenaldermanden over græsk naturvidenskab, som rummer det tankemæssige spring fra "viden hvordan" til "viden hvorfor", til renæssancen og frem til relativitetsteorien og Niels Bohr. Denne fremstilling af den rationelle tanke som kilden til sikker viden bringer samtidig DF i stærk kritisk opposition til såvel den idealitiske tradition inden for filosofien som til kulturrelativismen, i form af fx socialkonstruktivismen.

DF er forfatter til et stort antal bøger og artikler om bl.a. erkendelsesteori og videnskabshistorie.

Fremstillingen af den rationelle erkendelses udvikling og naturvidenskabens historie kombinerer på et højt fagligt niveau videnskabshistorie og videnskabsteori, men afgrænser sig samtidig kritisk-polemisk i forhold til andre former for erkendelse, bl.a. humanvidenskaberne.


Jyllands-posten

d. 21. aug. 2008

af

af

Dennis Nørmark

d. 21. aug. 2008


Reflex

Nr. 42 (2008)

af

af

Børge Diderichsen

Nr. 42 (2008)