Bøger / faglitteratur / erindringer

Erindringer fra det røde oprør i Vyborg 1918


Beskrivelse


Erik Johan Tallgrens (1902-1977) erindringer om de tre måneders bolsjevikisk styre han oplevede som 15-årig i sin hjemby Vyborg under den finske borgerkrig. Han var søn af en jernbaneingeniør, der blev fængslet og senere dræbt i den massakre, som afsluttede oprøret.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 2. nov. 2017

af

af

Jørgen Bartholdy

d. 2. nov. 2017

Hundredeåret for Finlands selvstændighed bliver på falderebet markeret med en udgivelse som bringer de dramatiske dage, hvor den første af tre blodige krige rullede hen over landet. Det specielle lille erindringsværk vil blive slugt af Finlandsinteresserede og vil også kunne bruges af opgaveskrivere fra folkeskolens ældste klasser og gymnasiet.

I 1931 nedskriver Tallgren sine erindringer om de 3 måneders bolsjevikisk styre som han oplevede som 15-årig i sin hjemby Vyborg i Karelen. Tallgren var søn af en jernbaneingeniør, som da bolsjevikkerne i begyndelsen af 1918 overtog magten i byen, blev fængslet og senere dræbt i den massakre, som afsluttede oprøret. Tallgren beskriver, hvordan han sammen med kammerater drev rundt i byen på egen hånd. Beretningen er skrevet på baggrund af dagbogsnotater suppleret med samtidige breve fra hans mor. Udgiveren er efterkommer af Tallgren, og hun indleder med en kort introduktion til Finlands historie fra 1809 til den finske borgerkrig.

Det er en gribende og autentisk beretning Tallgren har skrevet, og vi forstår, hvor traumatiserende de tre måneder har været for en stor dreng, og bogen sætter forskellene på vores og Finlands nyere historie i relief. Udstyret er ikke strålende og den lille bog risikerer at blive overset, og det er synd.

Der hvor vi gik engang er en fremragende roman, som tager afsæt i den finske borgerkrig.