Bøger / faglitteratur

Erindring

Del 15 af Tænkepauser

Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog
dansk
Omfang
60 sider
Udgivet
2014
Ophav

Beskrivelse


Glemmer du, så husker ... erindringsforsker Dorthe Berntsen ved Aarhus Universitet dig på, at erindring er menneskets x-faktor, den helt unikke evne, der gør os i stand til at knytte bånd, føle ansvar, frygt og taknemmelighed. Var det ikke for erindring, ville vores identitet blafre i vinden, ethvert samfund falde fra hinanden og vores familie og venner være reduceret til tilfældige fremmede. Uden erindring ville 11. september blot være en dag i kalenderen, og ingen ville gide at uploade et eneste foto på Facebook. Vi er vores erindring - husk det nu.

Indhold

Selvbiografiske erindringer ; Spontane erindringer ; Traumatiske erindringer ; Kollektive erindringer ; Falske erindringer ; Erindringer og fremtidsforestillinger


I samme serie


Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 8. jan. 2014

af

af

Erik Nicolaisen Høy

d. 8. jan. 2014

Bogen henvender sig til begyndere udi fx slægtsforskning, historie eller bare hverdagspsykologi hvor erindring spiller en rolle.

Forfatteren er professor i psykologi. Hun har skrevet Lidt skydning i gaderne tog vi ret roligt om 170 danskeres erindringer om besættelsen. I lommeformat (som andre i serien Tænkepauser) introducerer bogen de sidste årtiers forskning i hvordan hukommelsen fungerer. Teorier og hverdagsopfattelser af erindringers værdi og sandhedsværdi bliver be- og/eller afkræftet og sætter spørgsmålstegn ved hvor godt vi husker. Bogen fortæller kort om de forskellige slags, såsom spontan og viljestyret erindring, enkeltstående unikke oplevelser og gentagne "scripts" af gentagne handlinger, kollektive fællesskabsstyrkende erindringer og falske erindringer mv. Bogen rokker ved opfattelsen af hukommelsen som historiebog, og forklarer den snarere som et redskab til at agere i fremtidige situationer. Bogen er sprogligt og indholdsmæssigt letforståelig.

Bogen overlapper meget "Hjerne-Madsens" og Thaulov Raabs En bog om hukommelsen, 2013, og kan ses som en kortere genvej til området.

En meget kort faglig introduktion til hovedforhold omkring menneskets hukommelse og erindring.


Weekendavisen

d. 17. jan. 2014

af

af

Bo Bjørnvig

d. 17. jan. 2014


Kristeligt dagblad

d. 1. apr. 2014

af

af

Lars Christiansen

d. 1. apr. 2014