Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Erik den Røde - og de nye lande i vest


Beskrivelse


Historisk fortælling om de første nordiske bosættelser på Grønland i vikingetiden. Om det daglige liv, kampe og rejser og om nordboernes mystiske og pludselige forsvinden.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Kirsten Larsen (børn)

d. 18. dec. 2018

Den norske viking Erik Den Røde sejler ca. år 1000 til Grønland efter at have lagt sig ud både med sine landsmænd og folk på Island. Han grundlægger i det mennesketomme Sydgrønland Østerbygden(Julianehåb) og Vesterbygden (Godthåb). Mel. 4000 og 6000 mennesker bor der på et vist tidspunkt. Sønnen Leif d. (Lykkelige fører en præst til Grønland, desuden opdager han og hans folk Vinland ogMarkland i Nordamerika. Nogle bosætter sig der, men skrælingerne jager dem bort. Fortællingen slutter med Erik d. Rødes død. Det er dels en opdagelsesrejsernes historie om Grønland og omliggendeegne, dels en kortfattet historie om Erik d. Røde og hans slægt tilknyttet talrige personer, der gør, at bogen virker skematisk og lidt tør. Vikingernes usædvanlige livskraft og storhed fortabersig i mylderet. Men efterordet uddyber og forklarer om kristendommens indførelse, om nordboernes liv og gåden omk. deres forsvinden. Forfatteren har sine hypoteser, som lyder spændende. Tilselvlæsning vil bogen væresvær at få hold på, men i en undervisningssituation i et emnesæt om nordboerne hører bogen med og egner sig for de 10-14 årige. Omslag og illustrationer er gode. Kananskaffes i større børnebiblioteker.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ingrid Jensen (skole)

d. 18. dec. 2018

Opdagelsen af Grønland og Erik den Rødes landsforvisning og bosættelse her er indledningen til beretningen om vikingetidens yderste og spinkle ekspansion mod vest. Vi hører om Leif denLykkelige og andre, der flere gange gør rejser til og landgang på den canadiske kyst, men ikke har held til at sætte sig fast her. - Mange personer og begivenheder beskrives i en præcis og rammendestil, der minder om sagaernes og under samme stramme komposition som disse. Fortællingen følges fint op af Erik Hjort Nielsens mange hel- og halvsides sort/hvide ill., der formidler handling,udtryk og stemning og er skønne at skue. - Bogen har personliste, kort og sluttelig et længere og interessant afsnit, hvor forfatteren diskuterer de forskellige teorier om nordboernes skæbne iGrønland. Skolebiblioteket er ret godt forsynet med mat. fra denne periode. Any Thyregods: Bjørns rejser fra 1969 (3. oplag 79) omhandler tildels de samme begivenheder som denne. De bygger begge påhist. overleveringer, og mankunne f.eks. lave parallellæsning på dem i et emnearbejde i 6.-7. kl. Bogen her er bredere og mere inciterende og vil også kunne anvendes i overbygningen.


Jyllands-posten

d. 17. jan. 1983

af

af

Erhardt Larsen

d. 17. jan. 1983


Jydske tidende

d. 1. dec. 1982

af

af

Calle

d. 1. dec. 1982


Vestkysten

d. 10. feb. 1983

af

af

ae

d. 10. feb. 1983