Bøger / faglitteratur

Epi-demos : en lille bog om store epidemier


Beskrivelse


Om forskellige epidemier fra pesten i 1300-tallet til de nye som SARS og svinepest i dag. Om spredningen og om, hvordan man til forskellige tider har organiseret sig og søgt at bremse smitten.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. nov. 2011

af

af

Alma Lind Jensen

d. 18. nov. 2011

For den voksne læser med gode sproglige forudsætninger. I opgavesammenhæng fra gymnasieniveau.

Med fokus på de strategier og sociale teknologier, der i tidens løb har været anvendt overfor epidemier, udfolder Anders Fogh Jensen, filosof, ph.d. og forfatter til flere bøger, historien om epidemiernes fremfærd til forskellige tider, fra pesten i 1300-tallet og frem til de nye som SARS og svinepest. Fremfor at beskrive sygdommene og deres sociale og menneskelige omkostninger er det således hensigten at vise, hvad man til enhver tid har gjort for at hindre spredning og mindske omkostningerne. Bogens kapitler er således tematisk opbygget efter strategier. Til eksempel et kapitel om taktilitetsstrategi, som de fleste nok bedre vil forstå som immunitetsstrategi (vacciner). Det giver dog i sammenhængen god mening at kalde det taktilitetsstrategi. I det hele taget er sproget noget avanceret, men ved ihærdighed alligevel forståeligt for den motiverede læser. Illustrationerne af Rasmus Svarre Hansen skal fremhæves. Det er malerier og de understreger en stemning af drama og død og føjer en ekstra dimension til den akademiske fremstilling.

Mikroskopiske dræbere : en bog om epidemier, 1999. Ellers er det mest om enkelte sygdomme eller de højaktuelle som AIDS, SARS og fugleinfluenza, vi har set de senere år.

Bogen fortæller om mange forskellige epidemier siden pesten i 1300-tallet, om spredningen og om, hvordan man til forskellige tider har organiseret sig og søgt at bremse smitten.



Informationer og udgaver