Gå til indholdEnkle sandheder : erindringer fra kvindefængslet i Den Islamiske Republik Iran


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

293 sider

Udgivet

2009

genre/form

erindringerOriginaludgave

2009


Beskrivelse


Erindringer af en tidligere kvindelig iransk politisk fange, Monireh Baradaran (f. 1955), der beretter om sin 9 års ophold i regimets fængsler blandt ofrene for præstestyrets islamisering, kvindeundertrykkelse, tortur m.m.


Anmeldelser (4)


20. mar. 2009

For læsere af bøger om politiske fanger og kvindeskæbner i islamiske kulturer.

I 30-året for oprettelse af det fundamentalistiske, islamiske styre i Iran udgives denne erindringsbog om 9 års ophold i regimets fængsler. Forfatteren, der i dag bor i eksil i Tyskland, skriver om de rystende forhold, tortur og ydmygende behandling af de kvindelige fanger og om, hvordan det er hver dag at dø mentalt indvendig millimeter for millimeter. Men der berettes også om den stædige kamp for at opretholde kultur, kunst, civilisation og medmenneskelighed. Om sang, dans og fest trods forbud og om venskaber, der enten styrkes eller bryder sammen. For en for en bukker fangerne nemlig under og bliver tawab'er, nyomvendte, der nu med ildhu piner og angiver tidligere medfanger. Bogen er levende og medrivende fortalt og på en gang både storslået i sine eksempler på styrke og modstand og samtidigt dybt deprimerende og særdeles tankevækkende i sin dokumentation mht. præstestyrets og islamiseringens slutkonsekvens for samfundene og især kvinderne i Mellemøsten.

Der er Muhsen: Solgt og andre skildringer af mellemøstlige kvindeskæbner i fx Virkelighedens verden samt fangeerindringerne i Humbert: Modstand.

En rystende og indlevet erindringsbog af en tidligere kvindelig politisk fange, der fra sit nuværende eksil beretter om det lange fangenskab blandt ofrene for præstestyrets islamisering, kvindeundertrykkelse, ensretning og systematiske nedbrydelse af alle humanistiske kulturværdier.

Lektørudtalelse

Af

Kresten Søe Christensen

Forum for køn og kultur [online]

Af

Lone Kühlmann

2009-05-20

Forum for køn og kultur [online]

Af

Lone Kühlmann

2009-05-20

Jyllands-posten

Af

Lone Nørgaard

d. 1. apr. 2009


Informationer og udgaver

Bog

2009