Bøger / skønlitteratur / roman

Enkeland : roman


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog
dansk
Omfang
374 sider
Udgivet
2018
Ophav
Genre og form
roman, historiske romaner
Originaludgave
2018

Beskrivelse


Under 1. verdenskrig er Sønderjylland fortsat en del af Det Tyske Kejserrige, og mange dansksindede mænd indkaldes til tysk krigstjeneste, herunder også Silles mand.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. apr. 2018

af

af

Poul Flou Pedersen

d. 4. apr. 2018

Under 1. verdenskrig er Sønderjylland fortsat en del af Det tyske Kejserrige, og mange dansksindede mænd indkaldes til tysk krigstjeneste, herunder også Silles mand. Den letlæste roman kan læses af alle, der holder af en god og gribende historie.

Denne roman foregår i området omkring Sønderborg i tiden under 1. verdenskrig, da Sønderjylland endnu var en del af Det tyske Kejserrige. Dansksindede Traugott arbejder på det lokale teglværk, der har svære tider pga. krigsøkonomien. En dag bliver han indkaldt og sendes til skyttegravene i Frankrig, og oplevelser herfra skildres også. Derhjemme venter konen Sille med stigende uro på nyt fra sin mand, for andre soldaterkoner i samme situation får frygtelige beskeder fra hærledelsen, og antallet af enker stiger. I romanen beskrives også spændingerne mellem tysk- og dansksindede, og der er eksempler på, at dansksindede enker ikke modtager støtte fra de tyske myndigheder. Forfatter Kent Skov udgav i 2003 romanen Knacker, der også foregår blandt dansksindede soldater i den tyske hær under 1. verdenskrig, og den roman ligger til grund for filmen "I krig og kærlighed", der har premiere til efteråret.

En meget velskrevet og fængslende historie, der tillige er let at læse. Vi får et interessant blik ind i en dramatisk tid for de dansksindede i Sønderjylland, der gav store ofre i 1. verdenskrig, en krig som de ikke følte var deres.

Samme tid behandles også af Hanne Reintoft i Når dagene strenges.


Kristeligt dagblad

d. 12. maj 2018

af

af

Claus Grymer

d. 12. maj 2018


Sønderjysk månedsskrift

2018 nr. 6

af

af

H. E. Sørensen (f. 1940)

2018 nr. 6