Gå til indholdEnkeland : roman


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

374 sider

Udgivet

2018

Originaludgave

2018


Beskrivelse


Under 1. verdenskrig er Sønderjylland fortsat en del af Det Tyske Kejserrige, og mange dansksindede mænd indkaldes til tysk krigstjeneste, herunder også Silles mand


Anmeldelser (3)


4. apr. 2018

Under 1. verdenskrig er Sønderjylland fortsat en del af Det tyske Kejserrige, og mange dansksindede mænd indkaldes til tysk krigstjeneste, herunder også Silles mand. Den letlæste roman kan læses af alle, der holder af en god og gribende historie.

Denne roman foregår i området omkring Sønderborg i tiden under 1. verdenskrig, da Sønderjylland endnu var en del af Det tyske Kejserrige. Dansksindede Traugott arbejder på det lokale teglværk, der har svære tider pga. krigsøkonomien. En dag bliver han indkaldt og sendes til skyttegravene i Frankrig, og oplevelser herfra skildres også. Derhjemme venter konen Sille med stigende uro på nyt fra sin mand, for andre soldaterkoner i samme situation får frygtelige beskeder fra hærledelsen, og antallet af enker stiger. I romanen beskrives også spændingerne mellem tysk- og dansksindede, og der er eksempler på, at dansksindede enker ikke modtager støtte fra de tyske myndigheder. Forfatter Kent Skov udgav i 2003 romanen Knacker


, der også foregår blandt dansksindede soldater i den tyske hær under 1. verdenskrig, og den roman ligger til grund for filmen "I krig og kærlighed", der har premiere til efteråretDenne roman foregår i området omkring Sønderborg i tiden under 1. verdenskrig, da Sønderjylland endnu var en del af Det tyske Kejserrige. Dansksindede Traugott arbejder på det lokale teglværk, der har svære tider pga. krigsøkonomien. En dag bliver han indkaldt og sendes til skyttegravene i Frankrig, og oplevelser herfra skildres også. Derhjemme venter konen Sille med stigende uro på nyt fra sin mand, for andre soldaterkoner i samme situation får frygtelige beskeder fra hærledelsen, og antallet af enker stiger. I romanen beskrives også spændingerne mellem tysk- og dansksindede, og der er eksempler på, at dansksindede enker ikke modtager støtte fra de tyske myndigheder. Forfatter Kent Skov udgav i 2003 romanen Knacker, der også foregår blandt dansksindede soldater i den tyske hær under 1. verdenskrig, og den roman ligger til grund for filmen "I krig og kærlighed", der har premiere til efteråret.

En meget velskrevet og fængslende historie, der tillige er let at læse. Vi får et interessant blik ind i en dramatisk tid for de dansksindede i Sønderjylland, der gav store ofre i 1. verdenskrig, en krig som de ikke følte var deres.

Samme tid behandles også af Hanne Reintoft i Når dagene strenges


Samme tid behandles også af Hanne Reintoft i Når dagene strenges.

Lektørudtalelse

Af

Poul Flou Pedersen

Kristeligt dagblad

Af

Claus Grymer

d. 12. maj. 2018

Sønderjysk månedsskrift

Af

H. E. Sørensen (f. 1940)

2018 nr. 6


Informationer og udgaver

Lydbog (net)

2019

Lydbog (net)

2018

Bog

2018

Ebog

2018

Lydbog (cd-mp3)

2018