Gå til indholdBøger / faglitteratur

Enigma : jagten på nazisternes kodemaskine


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Omfang

176 sider, tavler

Udgivet

2011

Ophav

Stephen Harper(forfatter)

René Rank(oversætter)
Målgruppe

til voksne


Beskrivelse


Den britiske destroyer HMS Petard angriber i ly af natten U-559, en af tyskernes nyeste og mest effektive ubåde, og det lykkes britiske dykkere at trænge ind i ubåden, hvor de finder krypteringshæfterne til Enigma, nazisternes geniale kodemaskine, der indtil da har gjort sit til at tvinge de Allierede i knæ


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 1. jun. 2011

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 1. jun. 2011

Målgruppen er pænt stor blandt de mange som sluger bøger om 2.verdenskrig. Til evt. opgavebrug er bogen ikke umiddelbart så anvendelig, men måske som supplerende materiale på gymnasieniveau.

Spændende historisk dokumentar om en af de vigtigste aktioner under 2. verdenskrig. Da den britiske destroyer HMS Petard 30. oktober 1942 i nattens mørke angriber en af tyskernes nyeste og mest avancerede ubåde er udbyttet uventet. Det lykkes for dykkere at redde intet mindre end vigtige krypteringshæfter til "Enigma". En tilsyneladende uovervindelig tysk kodemaskine, der indtil da i allerhøjeste grad havde drillet de allierede styrker. Desværre dør 2 besætningsmedlemmer under aktionen. Men fundet gør det muligt for ernæringseksperter at bryde koden til Enigma. Et fund, der om noget ændrer krigens gang. Bogen starter med at forklare, hvordan og hvorfor fundet i mange år er en hemmelighed. Bogen er i 2 dele, hvor første del fortæller om "Hemmeligheden der vandt krigen", mens anden del fortæller om HMS Petards videre skæbne. Bogen bygger på flere øjenvidneberetninger, bl.a. fra besætningsmedlemmer fra HMS Petard.

Den ældste engelske udgave jeg kan finde er fra 1999. Denne udgave er den første på dansk. Aktionen er fx også beskrevet i Dristige missioner fra 2.verdenskrig af Rasmus Dahlberg. Om Enigma fx også Enigma - et dilemma fra 2010.

Spændende historisk dokumentar, der sikkert finder en del læsere.Informationer og udgaver

2011

Bog

Stephen Harper

BROE