Bøger / faglitteratur / erindringer

Endestation Auschwitz : en overlevendes beretning


Detaljer

...


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Lægen Eddy de Winds (1916-1987) beretning fra sit ophold i koncentrationslejren Auschwitz, hvor han bliver adskilt fra sin kæreste Friedel og havner i barak 9 som sygehjælper.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. okt. 2019

af

af

Poul Flou Pedersen

d. 18. okt. 2019

Hollandske Eddy De Wind fortæller om sine oplevelser i Auschwitz, hvorfra han i tiden kort efter sin befrielse nedskrev disse erindringer, der nu for første gang udkommer på dansk. For alle, der læser stærke selvbiografiske skildringer.

I 1943 blev Eddy De Wind fra Holland deporteret til Auschwitz sammen sin hustru, Friedel. I lejren boede de i hver sin barak, og tanken om hinandens eksistens styrkede dem i deres kamp om overlevelse. Da russerne nærmer sig lejren, skal den rømmes, og Eddy De Wind har held med at gemme sig og dermed undgå dødsmarcherne. Han bliver i lejren og fortsætter sit lægearbejde, og samtidigt påbegynder han sine optegnelser om de oplevelser, han og Friedel gennemlevede i Auschwitz. De Wind skriver sine erindringer som dokumentarisk roman for at have en anden karakter til at fortælle de uhyggelige oplevelser. Erindringernes udgivelseshistorie gengives i et efterskrift, der også bringer flere fotografier. Sidst i bogen genoptrykkes en artikel fra 1949 af De Wind, hvor han beskriver "lejren som socialpsykologisk eksperiment" og koncentrationslejrsyndromet.

Det, der adskiller Eddy De Winds optegnelser om sin tid i Auschwitz fra mange andre, er, at de er skrevet umiddelbart efter hans frigivelse. Det er en rystende, men også bevægende skildring af menneskelig mod og overlevelsesdrift i et ubegribeligt grusomt system.

En ny, historisk gennemgang af KZ-lejren Auschwitz med kort og foto findes i Peter Langwithz Smiths Dødens bolig fra 2019.


Kristeligt dagblad

d. 4. jan. 2020

af

af

Kristian Østergaard (f. 1966)

d. 4. jan. 2020


Berlingske tidende

d. 10. feb. 2020

af

af

Bent Blüdnikow

d. 10. feb. 2020


Jyllands-posten

d. 19. nov. 2019

af

af

Flemming Østergaard (f. 1948)

d. 19. nov. 2019