Bøger / skønlitteratur / roman

Endeløs nat


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Krimi om en fattig ung mand, der gifter sig rigt. Sammen slår det unge par sig ned i et pragtfuldt hus på landet, men der hviler en mystisk zigøjnerforbandelse over deres grund.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Dan Heinsen

d. 19. dec. 2018

Agatha Christies senere bøger har efter undertegnedes opfattelse ligget væsentligt under, hvad man kan forsvare anskaffet i vore biblioteker, derfor er det glædeligt at kunne gå ind for denne. Handlingen skal ikke refereres her, blot dette, at den er bygget op over en ludfattig ung mands livsdrøm: at få en god ven og stor arkitekt til at bygge et drømmehus for sig på sin ønskegrund, der ligger på den store ejendom "The Towers" jord. Heldigvis møder han en stenrig ung pige . .. resten må selvlæses. Velskrevet, en intrige der overrasker - anbefales.


Bibliotekernes vurdering

d. 13. mar. 2015

af

af

Helle Winther Olsen

d. 13. mar. 2015

Den unge rastløse Mike møder sit livs kærlighed i den skrøbelige Ellie. Ellie viser sig at være stenrig arving til amerikanske besiddelser, så hvorfor er Mikes mor ikke begejstret for sønnens sociale opstigen? Psykologisk spænding for alle der holder af lidt altmodisch, klassisk gysen.

Mike Rogers er en heldig ung mand. En dag står han og kigger på sit drømmehus midt i den engelske countryside, da en ung kvinde dukker op og har helt samme indstilling til den landlige plet. De forelsker sig, og alt er idyl selv om de befinder sig i hver deres ende af den sociale rangstige. Mike er ærgerrig, men en omstrejfende drømmer uden uddannelse og job. Ellie er en stenrig amerikansk enearving. Idyl fra starten, men problemerne, ja mareridtet træder ind på scenen, så snart de har giftet sig og flytter ud til deres yndlingssted. En sigøjnerkvinde kommer med trusler om en forbandelse, Elllies slægtninge er modstandere af ægteskabet, Mikes mor frygter det værste. Og så er der veninden Greta, som ingen kan lide.

En atypisk Christie-komposition, som er mere mørk i tonen. Forfatteren kan det der med at skildre de britiske klasseskel som en centrifugalkraft, det er umuligt at komme fri af. Bogen udkom for første gang på dansk i 1968, men bærer ikke præg af noget moderne eller tidstypisk i forhold til det klassiske forfatterskab.

Minder ganske meget om Patricia Highsmith med sin måde at give stemme til psykopaten og lade læseren ane uroen.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Birgitte Bornæs

d. 18. dec. 2018

Dette er en sen Christie, originaludg. 1967, dansk udg. 1968 og 1974. Den genudgives nu, stadig oversat af Poul Ib Liebe, som her oversætter engelske begreber til dansk, f.eks. The Tower =Tårnborg, zigøjnersken får 50 øre for at læse i hånden, et maleri koster 400 kroner o.s.v. Gad vide, hvad kursen er, og om der er taget højde for inflationen. Handlingen foregår i sædvanligtChristie-miljø, omkring en landsby, som dog ikke befolkes med typer som vanligt i C's bøger, men forbliver en kulisse. En fattig og ustabil ung mand fra London med luksuriøse tilbøjeligheder findersig en rig kone, og realiserer derved sin drøm om et fantastisk hus på landet, som en berømt arkitekt bygger til dem. De er omgivet af personer med suspekte motiver. Den rige piges nassefamilie,som burde befinde sig i USA, sværmer bekymret om brudeparret, der hviler en mystisk zigøjnerforbandelse over deres vidunderlige grund o.s.v. - mange personer, som kan mistænkes, da der sker etmord. Slutningen er utroligtoverraskende, og først her får bogen liv og nerve. Der medvirker ingen af de kendte detektiver ved opklaringen, morderen afslører så at sige sig selv. Denne jævneChristie er, selv for en fan, ikke fri for at virke lidt kedelig, og man savner den charme som gør, at Agatha Christies bøger stadig er så efterspurgte.


Politiken

d. 20. juli 1968

af

af

Bent Thorndahl

d. 20. juli 1968


Berlingske tidende

d. 19. juni 1968

af

af

Tage La Cour

d. 19. juni 1968


Berlingske tidende

d. 10. nov. 1974

af

af

Frits Remar

d. 10. nov. 1974


Berlingske tidende

d. 13. sep. 1984

af

af

Bo Tao Michaëlis

d. 13. sep. 1984