Gå til indholdEn velopdragen ung piges erindringer


Detaljer

Seneste udgave, bog


Beskrivelse


Nyoversættelse af Simone de Beauvoirs første memoir, der skildrer hendes liv fra den tidligste barndom og opvæksten som en del af Paris' velhavende borgerskab, over mødet med Sartre og studietiden ved Sorbonne-universitetet, til veninden Zazas pludselige død i 1929. For klassikerlæsere og interesserede i det 20. århundredes litteratur


Anmeldelser (6)


8. jul. 2022

Nyoversættelse af Simone de Beauvoirs første memoir, der skildrer hendes liv fra den tidligste barndom og opvæksten som en del af Paris' velhavende borgerskab, over mødet med Sartre og studietiden ved Sorbonne-universitetet, til veninden Zazas pludselige død i 1929. For klassikerlæsere og interesserede i det 20. århundredes litteratur.

Filosoffen og forfatteren Simone de Beauvoir er nok mest kendt for Det andet køn - en klassiker indenfor feministisk litteratur og teori - der senest er udgivet på dansk i 2021. Men forfatterskabet er omfattende og tæller en række deciderede memoirer, hvoraf "En velopdragen ung piges erindringer" er første del af fire. Med efterord af Lilian Munk RösingDet andet køn. Bind 1 : Kendsgerninger og myter


Filosoffen og forfatteren Simone de Beauvoir er nok mest kendt for Det andet køn - en klassiker indenfor feministisk litteratur og teori - der senest er udgivet på dansk i 2021. Men forfatterskabet er omfattende og tæller en række deciderede memoirer, hvoraf "En velopdragen ung piges erindringer" er første del af fire. Med efterord af Lilian Munk Rösing.

Som Lilian Munk Rösing skriver i sit meget fine efterord, kan det være svært at adskille, når man læser, hvor "barnet Simone foregriber den voksne filosof" og hvor "den voksne Beauvoir projicerer sin filosofi tilbage i barnet", siden så meget af hendes filosofiske overbevisninger giver genklang i fortællingen. Men ikke desto mindre er det en flot, sansende og klog erindringsbog, som de fleste læsere - særligt fans af romanen "De uadskillelige" - bør læse!.

En tidligere oversættelse fra 1960'erne findes i flere udgaver, fx En velopdragen ung piges erindringer. Bind 1


En velopdragen ung piges erindringer. Bind 2


En skånsom død


De uadskillelige


og Bind 2. De efterfølgende af Beauvoirs memoirer er ikke oversat til dansk. Beauvoir trækker også på sit eget liv i En skånsom død, der omhandler morens død, samt i romanen De uadskilleligeEn tidligere oversættelse fra 1960'erne findes i flere udgaver, fx En velopdragen ung piges erindringer. Bind 1 og Bind 2. De efterfølgende af Beauvoirs memoirer er ikke oversat til dansk. Beauvoir trækker også på sit eget liv i En skånsom død, der omhandler morens død, samt i romanen De uadskilleligeEn tidligere oversættelse fra 1960'erne findes i flere udgaver, fx En velopdragen ung piges erindringer. Bind 1 og Bind 2. De efterfølgende af Beauvoirs memoirer er ikke oversat til dansk. Beauvoir trækker også på sit eget liv i , der omhandler morens død, samt i romanen De uadskilleligeEn tidligere oversættelse fra 1960'erne findes i flere udgaver, fx En velopdragen ung piges erindringer. Bind 1 og Bind 2. De efterfølgende af Beauvoirs memoirer er ikke oversat til dansk. Beauvoir trækker også på sit eget liv i En skånsom død, der omhandler morens død, samt i romanen En tidligere oversættelse fra 1960'erne findes i flere udgaver, fx En velopdragen ung piges erindringer. Bind 1 og Bind 2. De efterfølgende af Beauvoirs memoirer er ikke oversat til dansk. Beauvoir trækker også på sit eget liv i En skånsom død, der omhandler morens død, samt i romanen De uadskillelige.

Lektørudtalelse

Af

Christian Hundebøl Høj

Berlingske tidende

Af

Marie Louise Wedel Bruun

d. 24. jun. 2022

Kristeligt dagblad

Af

Kathrine Maria Amann (f. 1987)

d. 30. jul. 2022

Politiken

Af

Nazila Kivi

d. 18. jul. 2021

Weekendavisen

Af

Kathrine Tschemerinsky

d. 22. jul. 2022

Information

Af

Karen Syberg

d. 24. jun. 2022


Informationer og udgaver

Bog

2022

Lydbog (net)

2022

Lydbog (net)

2004

Ebog

2022

Lydbog (bånd)

1985