Bøger / skønlitteratur til børn / roman

En tid


Beskrivelse


Lavmælt skildring af livets gang i et lille nordjysk sogn under krigen, oplevet af drengen Jakob, som registrerer en række fortielser uden at forstå dem.

Anmeldelser (9)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. aug. 1997

af

af

Finn Windfeldt Hansen

d. 4. aug. 1997

KS har før skildret moderne livsvilkår i den danske provins. Her er vi under besættelsen 1940-45, hvor søskendeparret Thomas og Oline opretholder tilværelsen på et lille husmandssted i Vendsyssel. Siden støder Olines 10- årige søn Jakob, ellers boende hos en tante i Aalborg, til. En slidsomt liv, på afstand af krig og besættelse, aftegner sig. Andre farer lurer dog bag facaden i form af omgivelsernes geskæftighed og sociale kontrol, som de forbudte følelser mellem Thomas og Oline giver anledning til. Også for Jakob åbenbares gradvis mere end blot en flig af det incestuøse forhold med et indre emotionelt kaos til følge. En troværdig og fint ciseleret personskildring, holdt i en lavmælt, konstaterende tone blottet for patos og sentimentalitet, aldrig udleverende men med sit eget præg af autenticitet. Dertil med en udsøgt miljøskildring, der elegant eksponerer datidens politiske opportunisme: først Tyskland, siden England. Men først og sidst følelsesmæssig forknyt og kuldslået i en grad, der pirker til ens smertetærskel. Det gør lidt ondt at læse denne i ordets bedste betydning folkelige roman med dens uudtalte og indestængte smerte En roman om såkaldt almindelige mennesker og deres følelsesliv, mon ikke det både efterspørges og kan anvendes til alle tider?.


Bibliotekernes vurdering

2006

af

af

Jytte Bræmer

2006

Knud Sørensens roman om et lille nordvestjysk samfund under besættelsen er her nyskrevet i en let udgave for læsesvage voksne. Historien om Jakob, der ved besættelsens begyndelse hentes hjem fra plejefamilien i Ålborg for at bo hos sin mor og onkel i et lille landsbysamfund, hvor alle (næsten) ved, at Jakob er et resultat af et incestforhold mellem de to søskende Oline og Thomas. Den kommer godt rundt om selve romanens episke forløb, men den særegne tone, hvor antydningen af sagens rette karakter ligger latent og usagt gennem hele romanen, formår nyskrivningen ikke at fange. I den oprindelige roman er der hele tiden et vi, der fortælleteknisk dukker op og formidler landsbysamfundets syn på hændelserne og tiden. Små kursiverede afsnit forsøger at få dette "vi" frem, men det virker påklistret, og den lavmælte og antydende tone går tabt. Selv om udgaven ikke levner oplægget fuld retfærdighed, kan den dog sagtens anvendes som en tekst til de bedre læsere, der er kommet udover de første læsevanskeligheder, og som har brug for mere udfordring og samtidig kan få et indkig i et stykke af den nyere danske litteratur. Udkommer samtidig som lydbog med samhørende note- og opgavesamling. For de bedste af de læsesvage unge og voksne.


Information

d. 24. okt. 1997

af

af

Erik Skyum-Nielsen

d. 24. okt. 1997


Jyllands-posten

d. 24. okt. 1997

af

af

Ejgil Søholm

d. 24. okt. 1997


Berlingske tidende

d. 24. okt. 1997

af

af

Jens Kistrup

d. 24. okt. 1997


Weekendavisen

d. 24. okt. 1997

af

af

Lars Bukdahl

d. 24. okt. 1997


Kristeligt dagblad

d. 24. okt. 1997

af

af

Claus Grymer

d. 24. okt. 1997


Dansk audiologopædi

Årg. 42, nr. 4 (2006)

af

af

Natasha Epstein

Årg. 42, nr. 4 (2006)