Bøger / faglitteratur / barndomserindringer

En slags liv


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Graham Greenes (1904-1991) erindringer om barndom og ungdom med fokus på de oplevelser, som får betydning for hans forfatterskab, bl.a. den vanskelige teenagetid og de første skridt ind i journalistik. Om perioder med desperat kedsomhed og følelse af meningsløshed og forfaldenhed til druk, inden han bliver gift og får succes med sin første roman.

Anmeldelser (9)


Bibliotekernes vurdering

d. 20. maj 2010

af

af

Marianne Majgaard Jensen

d. 20. maj 2010

Genudgivelsen af Graham Greenes erindringer vil være velkommen hos Greene-fans og læsere af forfatterbiografier.

Graham Greene (1904-1991) er pioner inden for psykologisk spænding og krimi med romaner som Den stilfærdige amerikaner, 1955, og Vor mand i Havana, 1958, men han var også dramatiker, rejsebogsforfatter og journalist. En slags liv fortæller om barndom og ungdom med fokus på de oplevelser, som får betydning for hans forfatterskab, bl.a. den vanskelige teenagetid, hvor han kommer i psykoanalyse, og de første, fortumlede skridt ind i journalistik, om perioder med desperat kedsomhed og følelse af meningsløshed, som får ham til lege russisk roulette med en ladt pistol og forfalde til druk, inden han bliver gift og får succes med sin første roman. Senere går det knap så glat, og biografien slutter med Greene på nulpunktet efter et par fiaskoer, gældsplaget med kun 20 pund i banken og et barn på vej. Han fortæller godt, usentimentalt med tør humor, og hans interesse for Freud og psykoanalyse fornægter sig ikke. Denne biografi blev 1980 fulgt op med Ways of escape (ikke oversat).

En slags liv kom på dansk i 1972. Denne nye udgave er stadig i Clara Svendsens udmærkede oversættelse, som er fint revideret og ført sprogligt ajour af Mikkel Hald. Typografien er god i begge udgaver. Omslag og bagsidetekst i den nye er langt den bedste.

God ny udgave af Graham Greenes barndoms- og ungdomsbiografi fra 1972 (på engelsk 1971).


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Anna Elise Møldrup

d. 19. dec. 2018

Graham Greene er født 1904 i Berkhamsted, hvor hans far var lærer og senere rektor. Han kan huske temmelig langt tilbage og gengiver sine erindringer på en måde, der hele tiden giver een associationer til hans forfatterskab. C. 16 år gammel stak han af hjemmefra p.gr.a. u-udholdelige forhold i skolen, men det medførte, at han blev sendt til en psykoanalytiker. Om hans interesse for drømme og for det menneskelige sjælelivs mange aspekter er medfødt eller stammer herfra, får stå hen. Han slap aldrig fri for det, han kalder »kedsomheden«; måske har den været drivkraften bag hans forfatterskab. Bogen omfatter foruden hans Oxford-tid, hans journa-list-år i Nottingham (hvor han konverterede) og i London ved »Times«, som han forlod ved udgivelsen af sin første roman 1929, den slutter med »de år præget af fiasko som fulgte på antagelsen af min første roman«. Man skal nok være meget engelskkyndig for at kunne følge helt med i hans indgående beskrivelse af de litterære påvirkninger, hankom ud for helt fra drengeårene, men som helhed er dette en meget fascinerende selvbiografi, der vil give G.G.s læsere en større forståelse af hans forfatterskab.


Berlingske tidende

d. 18. juni 2010

af

af

Per Krogh Hansen

d. 18. juni 2010


Information

d. 18. sep. 1972

af

af

Lisbeth Hertel

d. 18. sep. 1972


Jyllands-posten

d. 8. sep. 1972

af

af

Henning Ipsen

d. 8. sep. 1972


Berlingske tidende

d. 9. sep. 1972

af

af

Emil Frederiksen

d. 9. sep. 1972


Politiken

d. 16. sep. 1972

af

af

Ole Storm

d. 16. sep. 1972


Aarhuus stiftstidende

d. 9. sep. 1972

af

af

Jacob Paludan

d. 9. sep. 1972