Bøger / faglitteratur / bibliografier

En ny himmel : verdensbilleder fra kugleskaller til kvanteskum


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Summary: Jorden er ikke verdens urokkelige centrum, men derimod en planet i kredsløb om Solen. Denne kætterske påstand fremsatte astronomen Nikolaus Kopernikus i 1543. Gennem de næste århundreder forfulgte fremtrædende videnskabsmænd som Tycho Brahe, Johannes Kepler, Galileo Galilei og Isaac Newton indædt tanken om 'en jord i bevægelse' - trods massiv modstand fra ikke mindst den katolske kirke. Lars Becker-Larsens dokumentarfilm Den bevægede Jord, der følger med bogen i form af en indlagt dvd, fortæller historien om, hvordan ikke bare et nyt verdensbillede - en ny himmel - men også den moderne naturvi.

Indhold

Lars Becker-Larsen: Om filmen. Jan Faye: Jorden i midten : det antikke verdensbillede. Steen Hannestad: En ny himmel : fra Kopernikus til Newton. Hanne Hautop Lund: Galilei, fysikken og den naturvidenskabelige metode. Ulrik Uggerhøj: Nutidens spirende omvæltninger. Helge Kragh: Tro og viden : konflikt eller harmoni? ; Det nye verdensbillede : videnskabsteoretiske perspektiver Marie Vejrup Nielsen: Hvad er et menneske? : Darwinisme og kristendom. Bodil Hohwü Nielsen: Fra Shakespeare til fantasy : naturvidenskab i engelsk litteratur. Alex Wittendorff: Tychos Danmark. Peter Christensen Teilmann: Venskab og videnskab - vision og virkelighed : Om forfatteren Henrik Bjelkes drama Tycho. Carl Henrik Koch: Videnskabelige teorier og dagligdagens verden


Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 25. feb. 2009

af

af

Michael Olsen

d. 25. feb. 2009

Bogen En ny himmel retter sig primært mod gymnasieelever. Men også andre, der er interesserede i videnskabshistorie kan få noget ud af at læse bogen og se filmen Den bevægede jord.

En ny himmel supplerer den medfølgende dokumentarfilm Den bevægede jord. Bogen er skrevet i samarbejde mellem forskere på Københavns og Århus universiteter samt flere gymnasielærere. Emnet for film og bog er det ændrede verdensbillede, som dukkede op efterhånden som man fandt ud af, at hverken jord eller sol var universets centrum, og at jorden kredsede om solen. Bidragene omhandler både Aristoteles, Tycho Brahe, Shakespeare, Newton med flere. Også skismaet imellem datidens videnskab og religion berøres. Bidragene i bogen er generelt godt skrevet, uden mange formler og spændende og perspektiverer helt op til vores tid og fremad. I bogen er der en litteraturliste, en tidslinje og en oversigt over personer nævnt i teksterne. Filmen er inkluderet, og der er tilknyttet en hjemmeside til bogen på adressen http://science.au.dk/ennyhimmel.

Der er skrevet flere bøger om astronomiens historie, bl.a. udkom Fra kaos til kosmos i 2000, og den findes på mange biblioteker. Målgruppen for den bog er bredere end En ny himmel, der mere er rettet imod undervisningsbrug. Men den kan altså også læses af andre end studerende.

En ny himmel er interessant og med få formler. Den er rettet imod undervisningen på gymnasierne. Med bogen medfølger filmen Den bevægede jord.


Gymnasieskolen

Årg. 92, nr. 12 (2009)

af

af

Jesper Nymann Madsen

Årg. 92, nr. 12 (2009)



Informationer og udgaver