Gå til indhold



En læredrengs dagbog


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

257 sider: ill.

Udgivet

2010

Originaludgave

2010


Beskrivelse


Den svagelige Jens kommer i handelslære i Århus, men vælger derefter først pilotkarrieren inden han igen skifter og bliver jurist


Anmeldelser (1)


30. dec. 2010

For historisk interesserede, specielt i den første efterkrigstid, samt eventuelt piloter.

Hørnø har udgivet en række historiske romaner og selvbiografien 69 sekunder, 2008. Hans nyeste roman er en blanding af selvbiografi og samtidshistorie. Hovedpersonen Jens finder sine gamle dagbøger og læser dem baglæns fra 1964 til 1941 for i Kierkegaardsk forstand at forstå livet. De bliver så genfortalt på samme måde med punktnedslag på vigtige begivenheder. Det er historien om den svagelige dreng der kommer i handelslære, men beslutter at blive pilot og får uddannelsen i Danmark og USA, for siden at læse jura og ende med embedseksamen. Der gives et rimeligt indblik i især den amerikanske pilotuddannelse og livet på diverse camps, men hovedindtrykket er en meget privat udgivelse. Indimellem kommer der længere historiske udredninger om begivenheder, der har gjort indtryk på Jens, fx Styrmand Carlsens kamp på det skæve skib og lokalhistorie fra Århus. Det bliver et meget blandet resultatet med mange diskurser og manglende konsekvens i fiktionen, idet Jens nogle gange bliver afløst af et jeg eller en fortæller.

Hørnø har før skrevet århusiansk lokalhistorie, bl.a. Amt og amtmænd i Århus, 2004 og skrevet om pilottilværelsen i den selvbiografiske 69 sekunder, men netop den genre, han er i her, kender jeg ikke tilsvarende eksempler på.

En privat fortælling, der blander fiktion og fakta på en om ikke rodet så i hvert fald inkonsekvent måde.

Lektørudtalelse

Af

Per Månson


Informationer og udgaver

Bog

2010