Gå til indholdEn antisemits erindringer


Beskrivelse


Autobiografisk roman, der i fem fragmenter fortæller forfaldshistorien om den blaserte kosmopolit Gregors liv som antisemit med mange intellektuelle jødiske venner og kærester i mellemkrigstidens Europa


Anmeldelser (7)


1. okt. 2018

Fascinerende og foruroligende forfaldshistorie, der skildrer den antisemitisme, som gennemsyrede mellemkrigstidens Europa. For læsere af store europæiske romaner og tysksproget efterkrigslitteratur.

Romanen udkom i 1979 og består af fem fortællinger, hvor fortælleren Gregor skildrer fragmenter af sin forfaldshistorie i mellemkrigstidens Europa. Gregor stammer fra en snobbet adelsfamilie i Bukovina i det tidligere Østrig-Ungarn. Han er en charmerende og blasert kosmopolit med overleverede antisemitiske holdninger, som samtidig også frastødes af nazisternes vulgaritet. Fortællingernes omdrejningspunkt er hans liv med sine intellektuelle jødiske venner og kærester, som skiftevis både fascinerer og frastøder ham. Gregor von Rezzoris (1914-1998) forfatterskab var i mange år miskendt, men i dag anses han for en af det tyvende århundredes store tysksprogede forfattere.

Mesterlig dannelsesroman, der vækker det Østeuropa til live som med 2. verdenskrig gik fuldstændigt under. Distanceret og ironisk, og med stor psykologisk dybde, skildrer Rezzori, hvordan antisemitismen i 1920'erne og 1930'erne blev betragtet som en selvfølgelighed. Det er uhyggelig læsning, især set i lyset af jødernes udryddelse, som fulgte få år efter.

Rezzoris En hermelin i Tschernopol


Verden af i går


, 1960, udspiller sig på samme tid. Ellers sammenlignelig med forfattere som Joseph Roth og Stefan Zweig, fx Verden af i går (Ved Preis og Monrad), som beskæftiger sig med tiden før, under og efter Østrig-Ungarns faldRezzoris En hermelin i Tschernopol, 1960, udspiller sig på samme tid. Ellers sammenlignelig med forfattere som Joseph Roth og Stefan Zweig, fx (Ved Preis og Monrad), som beskæftiger sig med tiden før, under og efter Østrig-Ungarns faldRezzoris En hermelin i Tschernopol, 1960, udspiller sig på samme tid. Ellers sammenlignelig med forfattere som Joseph Roth og Stefan Zweig, fx Verden af i går (Ved Preis og Monrad), som beskæftiger sig med tiden før, under og efter Østrig-Ungarns fald.

Lektørudtalelse

Af

Thomas Ry Andersen

Kristeligt dagblad

Af

Kristian Østergaard (f. 1966)

d. 17. okt. 2018

Politiken

Af

Kim Skotte

d. 13. sep. 2018

Weekendavisen

Af

Adam Holm

d. 14. dec. 2018

Information

Af

Karsten Sand Iversen

d. 19. okt. 2018

LitteraturNu [online]

Af

Laurits Nikolajsen

2018-11-26

Den smalle bog [online]

Af

Egil Hvid-Olsen

2021-10-21


Informationer og udgaver

Lydbog (net)

2019

Punktskrift

2019

Bog

2018