Gå til indholdBøger / skønlitteratur til børn / roman

Elgen Helge : roman


Detaljer

Seneste udgave, lydbog (bånd)


Sprog

dansk

Omfang

6 kassetter i 1 mappe 355 min.

Udgivet

1991

Ophav

Jens Zacho Böye(indlæser)
Genre og formroman, humor, satire, sjove bøger

Beskrivelse


En enorm elgtyr hærger i Sverige, overalt spreder den kaos og tumult. Da der udloves en stor dusør for Elgen Helge, død eller levende, går den vilde jagt i gang. Snart er Helge jaget vildt


Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 15. nov. 2016

af

af

Merete Trap

d. 15. nov. 2016

"Elg terroriserer hel egn" lyder avisens overskrift. Ny, revideret udgave af Jønkes humoristisk historie om mennesket mod naturen, for læsere af humor og satire, samt Jønkes faste læsere.

En elgtyr hærger i Sverige, overalt hvor den kommer frem spreder den skræk og tumult. Elgen må standses, mener man. Den er både farlig og skidt for turismen. Snart har der samlet sig en lejr, hvor alle er ude efter Helge. Journalisten Göran er på jagt efter en god historie, "Red Helge aktivisterne" vil beskytte ham, og mange er på jagt efter den udlovede dusør. Synsvinklen er oftest fra menneskenes side, men læseren stifter også bekendtskab med Helges indre tankeliv. Jørn "Jønke" Nielsen er bedst kendt som Hells Angels rockeren, der har udgivet bøger om sit liv som fx Mit liv.

En velskrevet, satirisk roman om en klodset elg, man ikke kan lade være med at holde af. Det er en nærmest grotesk fortælling om, hvordan mennesket kan komme til kort overfor naturen. Man kan også overveje, om den utilpassede Helge mon er Jønke i dyreskikkelse? Sproget er ligefrem og jovialt. Fin underholdning.

Bogens skæve humor og svenske rammer minder mig om bøger som fx Den hundredårige der kravlede ud ad vinduet og forsvandt, uden dog helt at komme på niveau med denne. Sammenlignet med tidligere udgave fra 1990, har herværende en mere fængende forside, prydet af hampblade. Sprogligt ingen synlige ændringer.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Helle Winther Olsen

d. 18. dec. 2018

Med sin 3. bog betræder Jørn Jønke Nielsen nye, letbenede veje med en humoristisk fortælling. - Den adfærdsforstyrrede elg Helge tyranniserer hele Midt-Sverige med sine for arten særegneangreb på mennesker. De forskellige barokke panikscener dét afstedkommer hos f.eks. en gruppe skovarbejdere, et bryllupsselskab, nogle turister, beskrives via en række øjebliksskildringer. Enlandbetjent iscenesætteren jagt på Helge af helt uhyrlige (medie)dimensioner og ender til sidst i et mand-til-elg opgør. Falde-på-halen komik veksler med barnligt romantiske skildringer af livet idet enkle, naturidylliske Sverige - befolket med ukomplicerede mennesker. Natur/civilisation, jæger/bytte er symbolpar, som med nogen velvilje og kendskab til forfatterens fortid kan læses ind ibogen, men mest markant er vanskeligheden ved klart at definere dens læsergruppe. Et problem der også har fået forlaget til at sætte sig mellem 2 stole. Bogens omslag signalerer store børn, menhele dens univers og billedsproger voksent. Den fungerer ikke rigtigt - hverken som dyrebog for børn eller som symbolsk roman for voksne; men kan måske finde sit publikum blandt (voksne) barnligesjæle, der ønsker lidt uforpligtende humor. Sproget er udmærket.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Helle Winther Olsen

d. 19. dec. 2018

Med sin 3. bog betræder Jønke nye, letbenede veje med en humoristisk fortælling. - Den adfærdsforstyrrede elg Helge tyranniserer hele Midt-Sverige med sine for arten særegne angreb på mennesker. De forskellige barokke panikscener dét afstedkommer hos f.eks. en gruppe skovarbejdere, et bryllupsselskab, nogle turister, beskrives via en række øjebliksskildringer. En landbetjent iscenesætter en jagt på Helge af helt uhyrlige (medie)dimensioner og ender til sidst i et mand-til-elg opgør. Falde-på-halen komik veksler med barnligt romantiske skildringer af livet i det enkle, naturidylliske Sverige -befolket med ukomplicerede mennesker. Natur/civilisation, jæger/bytte er symbolpar, som med nogen velvilje og kendskab til forfatterens fortid kan læses ind i bogen, men mest markant er vanskeligheden ved klart at definere dens læsergruppe. Et problem der også har fået forlaget til at sætte sig mellem 2 stole. Bogens omslag signalerer store børn, men hele dens univers og billedsprog ervoksent. Den fungerer ikke rigtigt - hverken som dyrebog for børn eller som symbolsk roman for voksne; men kan måske finde sit publikum blandt (voksne) barnlige sjæle, der ønsker lidt uforpligtende humor. Sproget er udmærket.


Jæger

Årg. 26, nr. 2 (2017)

af

af

Anita Vognstrup

Årg. 26, nr. 2 (2017)


Jyllands-posten

d. 16. nov. 1990

af

af

Annelise Vestergaard

d. 16. nov. 1990


Politiken

d. 22. dec. 1990

af

af

Kristen Bjørnkjær

d. 22. dec. 1990


Berlingske tidende

d. 20. nov. 1990

af

af

Bo Tao Micha¨elis

d. 20. nov. 1990


Land og folk

d. 27. nov. 1990

af

af

Niels Martinov

d. 27. nov. 1990Informationer og udgaver

2016

Bog

Jørn Nielsen (f. 1960)

Tiderne Skifter, 2. udgave

1990

Bog

Jørn Nielsen (f. 1960)

Tiderne Skifter

2019

E-bog

Jørn Nielsen (f. 1960)

SAGA Egmont, 1. e-bogsudgave

1991

Lydbog (bånd)

indlæser: Jens Zacho Böye

Medhør

2019

Lydbog (online)

Jørn Nielsen (f. 1960)

Lindhardt og Ringhof