Bøger / faglitteratur

Eleven som aktør : fokus på elevens læring og handlinger i skolen


Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 1. feb. 2012

af

af

Henrik Munch Jørgensen

d. 1. feb. 2012

Dette er 2. og reviderede udgave af udgivelsen Eleven som aktør, som udkom i Danmark i 2004. Bogen henvender sig til skoleledere, lærere og lærerstuderende. Det er oplagt at anvende bogen som en del af det teoretiske grundlag både på læreruddannelsen og ved videre- og efteruddannelse af lærere.

Thomas Nordahl er en både velkendt og anerkendt forsker i pædagogiske kredse. Han er manden bag LP-modellen og har et hav af udgivelser bag sig. Denne udgivelse er ikke helt ny, men er en delvis nyskrevet og revideret udgivelse af bogen af samme titel fra 2004, der bl.a. omtaler analysen af skolens læringsmiljø samt faktorerne, som LP-modellen er baseret på. Bogen er bygget op over to fokusområder. Det første fokusområde giver læseren redskaberne til at forstå eleven som aktør. Disse redskaber danner i bogens anden del baggrund for at bygge et velfungerende læringsmiljø op med gode relationer mellem elever og lærere, god klasseledelse samt god social udvikling af klassens elever. Bogen er skrevet i et letlæst sprog med mange eksempler fra skolens virkelighed, men er dog ikke lige så letlæst som Nordahls udgivelser i LP-serien med titelbegyndelsen "Det ved vi om".

Det vil være oplagt også at læse nogle af forfatterens mange andre udgivelser. Eksempelvis de meget letlæste og hurtigt læste udgivelser i LP-serien.

Velskrevet opdatering, som stadig er lige så betydningsfuld for det pædagogiske arbejde, som den tidligere udgivelse.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. mar. 2004

af

af

Karsten Boll (skole)

d. 19. mar. 2004

Selvom bogen har sit udgangspunkt i den norske skoleverden, er der utroligt mange relevante almengyldige udsagn om, hvor vigtigt det er, at lærerne, forældrene og skolen skaber trygge forhold for eleverne og tager udgangspunkt i den enkelte elevs behov. På den måde skabes de bedste rammer for elevens læring. I 7 kapitler tales der om empati, forståelse af andre menneskers handlinger, virkelighedsopfattelser samt vigtigheden af at forstå den kontekst skolen, lærerne og forældrene har for elevens læring. Børn og unge skal betragtes som aktører i deres eget liv og derfor er gensidig respekt og dermed accept væsentlig i forbindelse med undervisning og rum for elevens læring. Bl.a. er der et udmærket afsnit om klasseledelse og relationen mellem lærer og elev. Synspunkterne bindes op på mange henvisninger til mange kendte teoretikere og er skrevet i et engageret og letflydende sprog, som gør indholdet levende og rimelig let tilgængeligt. Bogen er oplagt læsning for lærerstuderende og vil være et godt udgangspunkt for pædagogiske diskussioner på skolerne om den daglige praksis set i forhold til pædagogikken og den aktuelle værdidebat.


Folkeskolen

Årg. 121, nr. 20 (2004)

af

af

Heidi Friborg Christophersen

Årg. 121, nr. 20 (2004)