Gå til indholdDunungen og Tøsen fra Stormyrhuset : fortællinger


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

164 sider

Udgivet

2015

genre/form

novellerOriginaludgave

2015


Beskrivelse


To Selma Lagerlöf-fortællinger, der for første gang udsendes på dansk. Personerne i historierne gennemlever trængsler med kærlighed, tro og samvittighed


Anmeldelser (7)


23. dec. 2015

To Selma Lagerlöf-fortællinger, for første gang på dansk. Personerne i historierne gennemlever trængsler med kærlighed, tro og samvittighed. Alle romanlæsere, der nyder smukt sprog og gode historier, vil nyde denne bog i fulde drag og kun fortryde, at den alt for hurtigt er læst til ende.

Selma Lagerlöf skrev disse to fortællinger i henholdsvis 1894 og 1908, altså før hun i 1909 modtog nobelprisen i litteratur. "Dunungen" er kælenavnet for bagerdatteren Anne-Marie, der er forlovet med borgmesterens søn. Dennes onkel er meget rig, og parrets første besøg hos ham får en helt uventet udgang. "Tøsen fra Stormyrhuset" hedder egentlig Helga, datter af en fattig husmandsfamilie, der tillige er forlegen over hendes søn, som er født uden for ægteskab. I forbindelse med gårdmandssønnen Gudmunds bryllup med den smukke Hildur får Helga en central rolle.

Især "Tøsen fra Stormyrhuset" er en gribende og rørende kærlighedshistorie om samvittighed og at stå ved det, man inderst inde tror på. "Dunungen" er en lidt mere skæmtende fortælling, der også har en snært af satire over dum forstillelse og opblæsthed. Det er suveræn fortællekunst.

Et fint udvalg af Selma Lagerlöf udkom i 2009 under titlen Fortællinger, legender, essays og taler


og er, ligesom den aktuelle bog, oversat af Anne Marie Bjerg, der på det smukkeste dansk formidler Lagerlöfs fortællemagiEt fint udvalg af Selma Lagerlöf udkom i 2009 under titlen Fortællinger, legender, essays og taler og er, ligesom den aktuelle bog, oversat af Anne Marie Bjerg, der på det smukkeste dansk formidler Lagerlöfs fortællemagi.

Lektørudtalelse

Af

Poul Flou Pedersen

Politiken

Af

Hans Hertel

d. 13. dec. 2015

Kristeligt dagblad

Af

Henrik Wivel

d. 9. jan. 2016

Information

Af

Torben Brostrøm

d. 5. dec. 2015

Information

Af

Torben Brostrøm

d. 30. jan. 2016

Weekendavisen

Af

Liselotte Wiemer

d. 18. dec. 2015

Standart

Af

Siri Ranva Hjelm Jacobsen

Årg. 30, nr. 1 (2016)


Informationer og udgaver

Bog

2015

Ebog

2015