Bøger / faglitteratur / biografier

Dronning Margrethe og arkæologien


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Udgivet i forbindelse med udstilling på Moesgård Museum og Nationalmuseet i anledning af Dronning Margrethes 70-års fødselsdag.

Om Dronning Margrethe (f. 1940) og hendes livslange interesse for ærkæologi, der har betydet at hun har været på talrige udgravninger i ind- og udland, først som aktiv arkæolog og siden som interesseret besøgende.

Indhold

Prinsesse (Interessen bliver vakt (Begyndelsen). De første udgravninger (Henrik Thrane: Salpetermosen. Jørgen Ahlefeldt-Laurvig: Fodbygårds voldsted. Georg Kunwald: Rosenfeldt og Broskov). Studietiden (Colin Renfrew: Student i Cambridge. Elsebet Bruun: Student i Århus). Italien (Jan Mark: San Giovenale). Nubien (Peter Freudenthal: Som jeg ser det. Klavs Randsborg: På ekspedition). Slusegård (Svend Kramp: Udgravningsliv. Birgit M. Rasmussen: Slusegårdgravpladsen)). Dronning (Jørgen Holm: Rensdyrjægere ved Slotseng. Solkult på Rispebjerg / Finn Ole S. Nielsen & Michael S. Thorsen. Flemming Kaul: Helleristninger ved Madsebakke. Jørgen Ilkjær: Krigsbytteofringer i Illerup Ådal. Peter Vang Petersen: Våben- og skibsofringer i Nydam Mose. Margrethe Watt: Guldgubber fra Sorte Muld. Anne Pedersen: Gorm den Gamle og Jelling. Hans Skov: Vikingernes Aros. Jan Skamby Madsen: Snekker ved Fribrødre Å. Marsk Stig og de fredløse på Hjelm / Pauline Asingh & Nils Engberg. Bjarne Grønnow: Fangstfolk ved Diskobugten)


Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 15. mar. 2010

af

af

Hans Michelsen

d. 15. mar. 2010

Et festskrift til Dronning Margrethe i anledning af 70-års dagen med specielt sigte på hendes forhold til arkæologien.

Dronning Margrethe er meget vidende om og interesseret i arkæologi og har bl.a. studeret faget i Cambridge og Århus. En række fagfæller beskriver i denne bog hendes interesse ved at beskrive en række udgravninger, hun har deltaget i, og en række udgravninger hun har besøgt som regent. Det gode, sort/hvide billedstof er vigtigt i denne bog, men også teksten er læseværdig. Naturligt fylder de store fund i Illerup Ådal meget, men læseværdig er også Svend Kramps skildring af deres fælles deltagelse i vikingetidsudgravningerne ved Slusegård og dronningens besøg på og kommentarer til solkulten på Rispebjerg. Hvert afsnit indledes med personlige citat fra Dronningen selv. Kort, men fyldestgørende liste over supplerende litteratur.

Der er tidligere udsendt et festskrift til dronningen Vor skjulte kulturarv: arkæologien under overfladen: til Hendes Majestæt Dronning Margrethe II 16. april 2000, 2000.

Denne interessante og læseværdige bog skildrer en side af dronningen, som intet har med regentskab at gøre. Der er arkæologiske glimt fra ind - og udland, men bogen vil også interessere andre end lige blot de rigtig arkæologiinteresserede. Det er et glimrende redigeret festskrift med det faglige i højsædet dog ikke uden glimt af hovedpersonen.


Berlingske tidende

d. 23. mar. 2010

af

af

Jens Andersen

d. 23. mar. 2010


Jyllands-posten

d. 24. mar. 2010

af

af

Gerhardt Eriksen

d. 24. mar. 2010


Jyllands-posten

d. 24. mar. 2010

af

af

Gerhardt Eriksen

d. 24. mar. 2010


Kristeligt dagblad

d. 26. mar. 2010

af

af

Claus Grymer

d. 26. mar. 2010


Weekendavisen

d. 31. mar. 2010

af

af

Heidi Laura

d. 31. mar. 2010


Kuml

2010

af

af

Anne Knudsen

2010