Gå til indholdDronning af England


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

136 sider: ill.

Udgivet

2022

Originaludgave

2013


Beskrivelse


En digtbog der samler flere tekstformer til en æstetisk helhed, og som trækker både kulturhistoriske og eksistentielle spor ind i sin egen sammenhæng


Anmeldelser (1)


18. feb. 2014

Eksperimenterende digte og tekster der primært vil tiltale de kræsne lyrik- eller essaylæsere. Sproget og indholdet er elegant og tankevækkende med referencer til klassisk kultur. Det er dog ikke en elitær bog og kræver ikke særlige forkundskaber. Bogen kan også formidles som en filosofisk og æstetisk læseoplevelse.

Formelt er dette mest en forunderlig bog med digte. Reelt består den af flere tekstformer, der fremstår som et samlet værk, som bliver meget større end den ret ydmyge form, bogen fremtræder i. En del består af minimalistiske en-linjes "digte": "en større og større ro" og "kilder/ruiner er kirker/de dyrker jorden mellem dem//. Korte tekstelementer veksler med kortprosaforløb, fx i form af et kulturessay (om maleren Hammershøi), uddrag af brevvekslinger, der igen veksler med billeder. Værket "handler" ikke om noget i traditionel forstand - og da slet ikke en specifik engelsk dronning. Men det er et kulturhistorisk/lyrisk æstetisk værk, der hviler i sig selv. Et værk der er eksklusivt uden at være ekskluderende. Norske Sværen har udgivet bogen Ord og handling på dansk, der ikke findes i folkebibliotekerne.

Bogen er nok norsk, men digtsuiten er international i sit tilsnit. Umiddelbart er det svenske Tomas Tranströmer eller Inger Christensen og Søren Ulrik Thomsen, der dukker op, når de digter i deres metafysiske hjørne. Men formen er helt Sværens egen.

En helt særegen digtbog med høj æstetisk kvalitet, der inddrager flere litterære former i et lille, men helstøbt værk.

Lektørudtalelse

Af

Kent Skov


Informationer og udgaver

Bog

2022

Bog

2013