Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Drengen på Elmegården


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Den ca. 10-årige Majken og hendes mor ankommer til Hvirringø, hvor moderen skal holde hus for en enkemand. Alt er tilsyneladende i den skønneste orden, men under overfladen lurer noget ondt.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 27. okt. 2000

af

af

Ulla Møller

d. 27. okt. 2000

Fra første til sidste side præges bogen af et stemningsskabende sprogbrug. Kort og knapt og i grunden let at læse, men med ord og vendinger, der vil udfordre de 10-12åriges fantasi. "Ude på Hvirringø sad en enkemand". "... en blågrøn ø, som lagde sig til rette ...helt ude i kimingen". Også naturbeskrivelserne anslår stemningen. Der er ikke tvivl om, at en sætning som "Elmetræerne stod sortgrønne..." varsler dramatik. Personskildringen er nuanceret, hovedpersonens mor er en moderne, selvstændig kvinde, der kan klare sig selv efter en skilsmisse, gårdejeren er ikke udelukkende ond, men en stakkel besat af sin egen magt, og hans underkuede søn Stig ejer mod og styrke til at sætte sig op mod sin far. Handlingen udspilles et sted i Danmark, måske engang i 50'erne. Jegfortælleren Majken ankommer efter forældrenes skilsmisse med sin mor til Hvirringø, hvor moderen har taget arbejde som husbestyrerinde. På overfladen er alt, som det skal være, men under idyllen lurer noget ondt, der langsomt afsløres. Slutningen er dramatisk, og for Majken og hendes mor betyder det at de tager fra øen som en helt ny familie. I bøgerne om børnene fra Kragevig, har forfatteren beskrevet, hvordan nye familieformer opstår, når skæbnen fører mennesker sammen, så mon ikke vi hører mere til Majken og Stig og deres nye familie.


Bibliotekernes vurdering

d. 27. okt. 2000

af

af

Ingrid Jensen (skole)

d. 27. okt. 2000

Med vanligt sikkert greb om sit stof fortæller forfatteren en historie, der forener dramatik og en fremad skridende spænding med fremragende personskildringer, der tilgodeser børn og voksne og såvel mennesker i handlingens centrum som dem i periferien. Beskrivelsen af tid og sted fungerer som en håndskåren ramme om titelpersonens skæbne. Stig er søn af storbonden på øen, som Maikens mor bliver husbestyrerinde for, hendes eneste mulighed for at bryde ud af et snærende ægteskab. Det er to stærke piger, mor og datter, der konfronteres med de skygger, der hviler over gårdens ejer, hvis absurde forhold til sønnen tilspidses og bliver deres største udfordring. Handlingen ses gennem Maiken, der med vågen og eftertænksom iagttagelse oplever opbrud i familie og miljø, skift til en lille skole og forholdet til en dreng i krise, der både vil og ikke vil et venskab. Bogen er ikke lang og ikke svær at læse, og dog formår den med sit korte, præcise sprog at rumme en hel lille verden af natur, miljø og menneskeskæbner. Der venter mange læsere fra 4.-7. klasse en god læseoplevelse.


Politiken

d. 25. nov. 2000

af

af

Dorte Hygum Sørensen

d. 25. nov. 2000


Folkeskolen

Årg. 117, nr. 50/52 (2000)

af

af

Per Birkebæk

Årg. 117, nr. 50/52 (2000)


Berlingske tidende

d. 4. nov. 2000

af

af

Eva Glistrup

d. 4. nov. 2000