Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Drengen Friedrich


Beskrivelse


Den jødiske dreng Friedrich vokser op i Tyskland før og under den 2. verdenskrig. Da Hitler tager magten i 1933, bliver naboer og legekammerater pludselig fjender under Nazismens grusomme jødeforfølgelser. Bagest i bogen: politisk historiske noter.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Jørgen Christiansen

d. 19. dec. 2018

Skildrer nazitidens jødeforfølgelser, sådan som en tysk dreng har oplevet dem. Fortællingen er ægte og helt uden overdreven sentimentalitet. 6.-8. klasse.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Molly Hansen

d. 19. dec. 2018

Gennem en stilfærdig hverdagsfortælling om to drenges opvækst i 30'er-nes Tyskland, om deres venskab og deres forældres gode naboskab skildres jødernes kår i Hitler-tiden fra de første utålelige chikanerier til de store progromer. Denne både historisk og menneskelig ægte skildring er velskrevet i et knapt, men udtryksfuldt sprog og bygget af levende situationsbeskrivelser, der følger hastigt efter hinanden uden overgang, og som kræver en vis modenhed og koncentration af læseren. Fra 12-13 år. Også meget velegnet til supplerende læsning.


Bibliotekernes vurdering

d. 27. feb. 2001

af

af

Ulla Møller

d. 27. feb. 2001

Denne bog er et fotografisk optryk af første danske udgave fra 1963, kun tidstavlen og noterne bag i bogen om Tysklands historie fra 1925 -45 og jødedommen er moderniseret. Oversættelsen er stadig velfungerende og virker helt nutidig. Bogen kan læses fra 12 år, de korte episodiske kapitler, der skildrer udviklingen år for år, gør den tillige anvendelig til oplæsning allerede fra 10 år. For endnu, mere end halvfjerds år efter den udvikling, der i 30'erne og 40'erne førte til Friedrichs og 6.000.000 andre jøders tragedie og fyrre år efter, bogen udkom første gang er Drengen Friedrich stadig gribende læsning og et væsentligt dokument til belysning af en mørk periode i Europas historie. Stilfærdigt og med personlig indlevelse beretter jegfortælleren om sin barndom fra 1925, hvor to unge familier flytter ind i samme ejendom. Her vokser deres to jævnaldrende drenge op som venner indtil 1942, hvor et vanvittigt voldsregimes fremmedhad endegyldigt rammer Friedrich og hans familie. Bogen giver også en del af forklaringen på, hvorfor den jævne tysker trods alt sluttede op om nazismen, og på hvorfor helt almindelige mennesker kunne gribes af massepsykose og deltage i voldsorgier. Tankevækkende læsning i en tid, hvor fascisme og fremmedhad alt for ofte dukker op bag facaden.


Berlingske tidende

d. 19. maj 2001

af

af

Kari Sønsthagen

d. 19. maj 2001