Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Drengen der ville være med på holdet


Beskrivelse


Ottos store interesse er fodbold. Han er bolddreng og hans mor vasker holdets fodboldtrøjer. Desværre har Otto hverken fodboldstøvler eller fodbold, så han "låner" én ...

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

2008

af

af

Anne-Mette Lerche

2008

Til fodboldglade børn og voksne fans af forfatteren. Bogen kan læses fra ca. 10 år.

11-årige Otto vil gerne være med på fodboldholdet, men bliver aldrig udtaget. Heller ikke selvom hans mor vasker fodboldtrøjerne og han kaster en sten i hovedet på dommeren for at blive populær blandt drengene. Sommerferien er lige startet, og Ottos tid går med at tale med sin flyttemandsfar og være lidt lun på Ane fra klassen. Pludselig sker der noget og Otto får en chance på holdet. Bogen foregår i 1960'ernes Oslo, og er et godt tidsbillede. Det er samtidig en fin lille historie om en drengs håb og drømme. Forsiden minder i farvesætningen og opstillingen om forsiderne på nogle af forfatterens andre paperbackudgivelser, Beatles, Herman og Bly, og kan derfor vække genkendelse hos læsere af disse bøger.

Bogen udkom første gang i 1993 og her gengivet i en paperbackudgave, der har en god, stor størrelse typografi. Holdt man af "Oslo-trilogien", Beatles, Herman og Bly af samme forfatter, vil man læse bogen her med stor fornøjelse.

En humoristisk men også lidt melankolsk skildring af en drengs håb og drømme i 1960'ernes Oslo.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Irene Aagaard

d. 18. dec. 2018

Den norske forfatter har fortrinsvis skrevet bøger for voksne, hvoraf de tre: Beatles, Herman og Bly er oversat til dansk. Historien om drengen Otto udspilles i løbet af en sommerferie. Ottoer enebarn med et par kærlige og forstående forældre, hvor moderen er hjemmegående og faderen er flyttemand. Otto har en altoverskyggene interesse, som han deler med sin far, og det er fodbold. Haner bolddreng for Friggs lilleputhold, og hans store drøm er at komme med på holdet, men desværre ejer han hverken fodbold eller fodboldstøvler. Forf. skildrer med varme og solidaritet og i etdejligt sprog den lille familie, og hvordan den trods små kår og en hård skæbne holder sammen og klarer skærene. Historien er fortalt i en lavmælt tone og fuld af lune og stilfærdig humor, og meden miljøbeskrivelse, der leder tankerne hen på Palle Fischers Den store badedag. Bogen vil nok ikke have den helt store publikumsappeal, så den fortjener et par ord med på vejen. Som oplæsningsbogfra 9-10 år vil den væreyderst velegnet.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Flemming Dehn (skole)

d. 18. dec. 2018

Drengen der ville være med på holdet handler om 3-4 måneder i en 8-9-årig drengs liv. Her falder hele hans tilværelse sammen, og alligevel... Hans far, der er flyttemand, kommer ud for enulykke, så han bliver lam i benene, selv bliver han vraget af træneren, da holdet skal udtages, han dummer sig som tilskuer, han..., og værst af alt: Han føler hele tiden skyld. Rammen er enlejekaserne i Oslo (ca. 1960) med lokum på trappen, en rar mor og far, ingen sommerferie, men en drøm om en dag at høre jublen, når han scorer for klubben. Og så kom verden pludselig til at stå påhovedet. Forsideillustr. snyder lidt. Det her er meget mere end fodbold. Når virkeligheden bryder sammen, må fantasien tages med. Det forfærdelige forstærkes, når man hører de andres grin ogsnakken, når man bliver kasseret. Som han siger til sin far i rullestolen: "Fanden tage dig. Og mor. Og de korte bukser (som han tabte som bolddreng). Og hele lortet". Og alligevel er hanselvfølgelig glad for sit hjem. Det er endejlig, varm og krævende bog, som kræver gode læsere. Den minder på nogle områder om Henning Mankels bøger om Joel, d.v.s. der venter også de voksne en godlæseoplevelse. Fra 12 år.


Reception

Nr. 65 (2008)

af

af

Ida Anne Skov

Nr. 65 (2008)


BUM

Årg. 12, nr. 1 (1994)

af

af

Steffen Mossin

Årg. 12, nr. 1 (1994)