Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Dragedansen


Beskrivelse


Science fiction. Simon og Brad befinder sig i verdenen hinsides Ildkuglen. Fra Amerika føres de som slaver til Kina. Via bekendtskabet med Bei-Kuns love, nærmer de sig Ildkuglens hemmelighed.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Torben Wilhelmsen

d. 18. dec. 2018

3. og sidste bind af historien om Ildkuglen om Simon og Brad, der er havnet i en anden verden, der eksisterer parallelt med vores. Handlingen begynder, hvor vi slap i 2. bind hos indianerne påAmerikas vestkyst. Indianerne og drengene tages tilfange af kinesere, der er sejlet over Stillehavet. Kineserne kan klare den lange tur, fordi de er i stand til at suggerere sig selv ind i endødlignende søvn, sådan at de ikke behøver proviant på rejsen over oceanet, og denne søvn er en del af en mærkelig religion, som styrer kejserriget Kina, som S. og B. nu kommer til, og hvor deinvolveres i både hofintriger og statskup. Det meste af handlingen foregår dog i et fjernt kloster, hvor vi stifter bekendtskab med denne mystiske religion, der bygger på illusioner ogbevidstshedsplaner, og her løses endelig gåden om ildkuglen, omend bogens slutning er åben. Dette 3. bind er ligeså elementært spændende som de øvrige; men handlingen er mindre præget af krig ogramasjang-effekter. De filosofiskeovertoner, der ledsager forklaringerne om religionen, styrker samtidig personbeskrivelsen og gør dette bd. mere nuanceret, men også mere helstøbt, end bd. 2. Godoversættelse - udstyr som de øvrige bd. Læses fra ca. 13 år, men ikke uafhængigt af serien.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jens Verner Nielsen (skole)

d. 18. dec. 2018

Romanen er sidste del af trilogien om det parallelle univers, som Simon og Brad befinder sig i efter mødet med ildkuglen. Handlingen ligger i forlængelse af foregående bind, Dødsspillet(86/22). Fra Californien føres drengene over Stillehavet på en kinesisk slavefangerjunke. De bliver venner med drengekejseren i Kina, men efter hofintriger forvises de til et fjernt kloster, hvorde får indsigt i Bei Kuns lære om illusioners magt og om styrke gennem mentalt fællesskab. Under kampene om magten i riget mister Bei Kun indflydelse bl.a. pga. drengenes 'genopfindelse' afkampvogne og flyvemaskiner. Det viser sig, at Bei Kun er den engelske 1200-tals filosof Roger Bacon. Han forklarer ildkuglens hemmelighed og tilbyder at føre drengene tilbage til deres egen verden,men de foretrækker at forsøge med endnu en parallel verden. Trods mange passager med elementær drengebogsspænding med flugt som igangsættende motiv kan det være vanskeligt at fastholde interessengennem de mange spidsfindigemetafysiske overvejelser og de ofte helt utrolige hændelser, de stereotype personer udsættes for. Romanen kan underholde læsere fra 6.-7. klasse, men kan kun haveinteresse som afslutning på de foregående bind i serien.


BUM

årg 6, nr 5 (1988)

af

af

Christian Arenbrandt

årg 6, nr 5 (1988)