Gå til indholdDorothea : Guds vilje - og dronningens


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

255 sider: ill.

Udgivet

2007

genre/form

biografierOriginaludgave

2007


Beskrivelse


Historisk biografi om den danske dronning Dorothea (1511-71), der giver et indblik i tidens sæder, traditioner samt indenrigs- og udenrigspolitiske aktiviteter


Anmeldelser (6)


1. jan. 1970

Et nærmest ukendt stykke danmarkshistorie om den danske dronning Dorothea (1511-71) bliver levende. Den kan læses som en god historisk kvindebiografi, og fordi den samtidig giver et værdifuldt indblik i tidens sæder, traditioner, indenrigs- og udenrigspolitiske aktiviteter, kan den også læses som historie.

Dronning Dorothea blev i 1525 gift med den senere Christian 3. og fik fem børn med ham, heriblandt Frederik 2. Hun var en stærk, streng, handlekraftig og religiøs kvinde, der med sine mange talenter, forstod at tage vare på en stor husholdning, opdragede børnene og oplærte hoffets unge kvinder, så de kunne blive dygtige hustruer. Da hun blev enke, blandede hun sig også i politik, hvilket gav konflikter med sønnen Frederik 2. Først og fremmest får man et enestående indblik i hoffets dagligdag, fester, og hvor vigtigt det var via arrangerede ægteskaber og passende medgifter at sikre de materielle værdier og børnenes tarv. Som enke boede hun i perioder på Koldinghus og Sønderborg Slot. Der er fine gamle stik og gengivelser af malerier og genstande fra perioden. Forfatteren er museumsinspektør på Koldingshus.

Dronningens liv og skæbne er ikke tidligere beskrevet i en samlet fremstilling.

En gedigen historisk biografi, om en periode og om en usædvanlig handlekraftig dronning, giver et værdifuldt indblik i hverdagsliv og politik fra en tid, der ikke er særlig velbelyst.

Lektørudtalelse

Af

Anny Skov Madsen

Folkeskolen

Af

Tonny Hansen

Årg. 125, nr. 7 (2008)

Berlingske tidende

Af

Ditlev Tamm

d. 3. nov. 2007

Historie

Af

Carsten Porskrog Rasmussen

2008, nr. 1

Sønderjysk månedsskrift

Af

LSM

2010, nr. 2

1066

Af

Michael Bregnsbo

Årg. 38, nr. 3 (2008)


Informationer og udgaver

Lydbog (net)

2008

Bog

2007