Bøger / faglitteratur / roman

Donau


Beskrivelse


Skildring af forfatterens rejse på Donau fra udspringet i Schwarzwald til deltaet ved Sortehavet med beskrivelser af områdets historie samt af dets kultur- og litteraturhistorie.

Anmeldelser (14)


Bibliotekernes vurdering

d. 20. juli 2016

af

af

Charlotte Jakobsen

d. 20. juli 2016

Forfatteren beskriver sin rejse på Donau, fra udspringet i Schwarzwald til slutningen ved deltaet, hvor floden munder ud i Sortehavet. Rejsebeskrivelsen krydres med historiske, kulturelle og litteraturhistoriske fakta om de områder han rejser igennem. Til alle læsere der holder af rejsebeskrivelser.

Claudio Magris klassiker er en hybrid mellem en rejsebeskrivelse, en dagbog, en selvbiografi, en roman og et kulturhistorisk værk. Forfatterens beskriver sine omgivelser og oplevelser, og tilføjer betragtninger af historisk, såvel som kulturel og litteraturhistorisk karakter om de områder han rejser igennem. Denne udgave fra Rosinante er på 462 sider til forskel fra udgaven fra Samlerens forlag fra 1989 som er på 496 sider, heri findes også to tavler/kort. Disse er ikke gengivet i denne udgaven fra 2016.

Via kombinationen af de ovennævnte genrer formår forfatteren at skabe noget helt specielt. Stemningen er næsten magisk og det er næsten som at være der selv. Man får lyst til at følge i hans fodspor og foretage samme rejse.

Andre rejsebeskrivelser kunne være Ned ad DonauHotel Donau og Hotel Donau da begge bøger på hver sin måde berører samme emne og områdeAndre rejsebeskrivelser kunne være Ned ad Donau og da begge bøger på hver sin måde berører samme emne og område.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Kent Skov Andreasen

d. 18. dec. 2018

Det er fra Italien, vi i disse år ser nogle af de bedste bud på en europæisk roman. Levi, Calvino, Morante og de nyere Balestrini, Sciascia, Satta og ikke mindst Eco er sammen med den på danskdebutterende professor i tysk, Claudio Magris, fine bærere og fornyere af den europæiske romantradition. Og denne beretning om en rejse langs Donau-floden og dens hele gennemløb fra kilde til deltaer et litterært kup. Det kan diskuteres, hvor meget Donau er 'roman' i nutidig forstand. Det lykkes nemlig Magris at indflette masser af litteratur- og kulturhistorie i romanens handling. Det gørDonau til en fascinerende, velfortalt omend lidt omstændelig roman. De mange referencer til historie og litteratur forudsætter et vist forhåndskendskab for at give det fulde udbytte. Romanensopdeling i ni store afsnit, hver inddelt i mindre kapitler, strukturerer fint det arabeskagtige og stofrige indhold. Bagest er udover en oversigt over bogens opbygning gengivet et kort over heleDonau-flodens forløb medrejsens nedslagspunkter indtegnet. Donau er på forunderligste vis aktuel ved at kaste lys på et område, der lige nu undergår store forandringer, og som i nyere tid harværet 'kunstigt' adskilt af næsten uigennemtrængelige ideologiske grænser. Yndere af Canetti og Kundera vil få stort udbytte af denne beretning. Så man kan med glæde konstatere, at en lærditaliensk professor har slået til igen!.


litteratursiden.dk

d. 17. aug. 2016

af

af

Beth Høst

d. 17. aug. 2016

Den ultimative rejseessaysamling. Forfatteren følger flodens vej og fortæller undervejs om alt det, der knytter sig til den af historie, litteratur, geografi og egne oplevelser. Denne bog udkom først...


Litteraturmagasinet Standart

Årg. 9, nr. 2 (1995)

af

af

Frits Andersen

Årg. 9, nr. 2 (1995)


Jyllands-posten

d. 22. dec. 1989

af

af

Grethe Rostbøll

d. 22. dec. 1989


Berlingske tidende

d. 15. nov. 1989

af

af

John Pedersen

d. 15. nov. 1989


Information

d. 15. dec. 1989

af

af

Frederik Stjernfelt

d. 15. dec. 1989


Weekendavisen

d. 8. dec. 1989

af

af

Helge Hultberg

d. 8. dec. 1989


Litteraturmagasinet Standart

Årg. 4, nr. 1 (1990)

af

af

Peter Bugge

Årg. 4, nr. 1 (1990)


Det udenrigs politiske magasin

Årg. 44, nr. 4 (1990)

af

af

Vibeke Sperling

Årg. 44, nr. 4 (1990)


Politiken

d. 15. nov. 1989

af

af

Kaare Toftkær Jensen

d. 15. nov. 1989


Kristeligt dagblad

d. 21. dec. 1989

af

af

Esther Kielberg

d. 21. dec. 1989