Bøger / faglitteratur

Dømt på forhånd : om stigmatisering af mennesker med psykisk sygdom


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Per Vendsborg: Stigma - teorier og begreber ; Bekæmpelse af stigma. Psykologien bag stigma ; Fordomme og diskriminering i befolkningen, på arbejdsmarkedet og i psykiatrien / Morten Kistrup og Kristen Kistrup. Marianne Rathje: Stigma og sprog. Oplevelsen af fordomme og diskriminering / Søren Blinkenberg og Per Vendsborg. Merete Nordentoft: Farlighed og stigmatisering. Stigma i medierne / Per Vendsborg og Anne Lindhardt. Pia Glyngdal: Stigma på film. Kristen Kistrup: Fordomme om psykiatrien og psykiatere. Måling af stigmatisering / Merete Nordentoft og Per Vendsborg.

Indhold

  • Stigma - teorier og begreber / Per Vendsborg

  • Bekæmpelse af stigma / Per Vendsborg

  • Psykologien bag stigma / Per Vendsborg

  • Fordomme og diskriminering i befolkningen, på arbejdsmarkedet og i psykiatrien / Morten Kistrup og Kristen Kistrup

  • Stigma og sprog / Marianne Rathje

  • Oplevelsen af fordomme og diskriminering / Søren Blinkenberg og Per Vendsborg

  • Farlighed og stigmatisering / Merete Nordentoft

  • Stigma i medierne / Per Vendsborg og Anne Lindhardt

  • Stigma på film / Pia Glyngdal

  • Fordomme om psykiatrien og psykiatere / Kristen Kistrup

Se alle (11)

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 1. juni 2011

af

af

Mette Fersum

d. 1. juni 2011

En bog fra Psykiatrifonden om hvordan mange psykisk syge mennesker bliver stigmatiseret og dømt på forhånd pga. deres sindslidelse. Bogen er velegnet til sundhedsfagligt personale, men også til studerende. Den er et vigtigt bidrag til debatten, om hvordan samfundet (medier, arbejdspladser m.m.) behandler sindslidende.

Har man en kræftsygdom, kommer man til behandling med det samme, men er det en psykisk lidelse kan der være måneders ventetid, både for børn og voksne. Generelt er der mange fordomme og et stereotypt billede af hvem mennesker med en sindslidelse er. Denne bog handler om det at have og leve med en psykisk sygdom, hvor mange oplever fordomme og diskriminering i familien, i hverdagen, socialt og generelt i samfundet. Denne stigmatisering opleves ofte som en større belastning for mange end selve sygdommen. Bogen er skrevet af overlæger m.fl. De beskriver hvad stigmatisering er, hvilke psykologiske mekanismer der ligger bag ved, og hvordan det opleves af den enkelte borger med en psykisk sygdom og pårørende. Den giver også gode bud på bekæmpelse. Det er en blanding af faktuelle oplysninger, personlige fortællinger og mange citater, som illustrerer problemernes omfang, og den er et væsentligt input til debatten om psykisk sygdom.

Bogen ligner Det diagnosticerede liv sygdom uden grænser, 2010.

Psykiatrifondens bøger er veldokumenterede. Denne bog er ingen undtagelse. Den kommer særdeles grundigt rundt om emnet stigmatisering af mennesker med psykisk sygdom.


Ugeskrift for læger

Årg. 173, nr. 45 (2011)

af

af

Susanne Voss-Knude

Årg. 173, nr. 45 (2011)