Gå til indholdBøger / faglitteratur

Dømt i 1945


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Omfang

392 sider: ill.

Udgivet

2022

Ophav

Henning N. Larsen(forfatter)
Målgruppe

til voksne


Beskrivelse


Bogen omhandler de danske aviser og mediers behandling af retsopgøret i Danmark, lige efter besættelsen. Læseren tages tilbage til de forskellige debatter, der udspillede sig mellem politikere, presse og modstandsbevægelsen, da retsopgøret blev indledt. For historisk interesserede læsere


Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 13. maj. 2022

af

af

Martin Minka Jensen

d. 13. maj. 2022

Bogen omhandler de danske aviser og mediers behandling af retsopgøret i Danmark, lige efter besættelsen. Læseren tages tilbage til de forskellige debatter, der udspillede sig mellem politikere, presse og modstandsbevægelsen, da retsopgøret blev indledt. For historisk interesserede læsere.

Omhandler perioden fra befrielsen i maj og til december 1945. Den er planlagt som det første af tre bind, der undersøger retsopgøret mod landssvigerne. Enten dem der var stikkere, eller hjalp besættelsesmagten i tysk krigstjeneste, i fx Hipo- og Schalburgkorpset eller vagtfolk. Bogen tager sit grundlæggende udgangspunkt i samtidige avisartikler og reportager fra retssalene. Pressens forskellige partipolitiske vinkler på sagerne belyses. Derudover undersøges avisernes overskrifter, deres grundighed og graden af udstilling i offentligheden. Først er der et rammeafsnit om loven og domstolenes juridiske forberedelser, dommerne, strafferammer og retssagernes forløb over hele landet. Herefter følger så kronologisk udviklingen og dommene måned for måned til og med december 1945.

Interessant gennemgang af avisernes dækning af retsopgøret. Den specifikke vinkel og brug af kilderne, gør den til et fint supplement til værker, der gør mere ud af den historiske baggrundsramme, der er relativt smal i nærværende udgivelse.

Forfatteren til bogen henviser selv til værket Sommeren '45, for mere viden om emnet.


Historie-online.dk [online]

d. 6. apr. 2022

af

af

Kresten Søe

d. 6. apr. 2022Informationer og udgaver

2022

Bog

Henning N. Larsen

eget forlag,Underskoven

2022

Ebog

Henning N. Larsen

Eget forlag,Underskoven