Bøger / skønlitteratur / roman

Dødsdrift


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Sønderjylland i 1930erne er grobund for mange konfliker. Nær Åbenrå har en hjemmetysk præst stor sympati for nazismen, men får alligevel sjælekvaler over den splittelse, som ideologien indeholder.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 29. mar. 2001

af

af

Eva Lodal

d. 29. mar. 2001

GH er tilbage i 30'ernes konfliktfyldte Sønderjylland - og dermed ved hjemmetyskernes holdning til omvæltningerne syd for grænsen. Hovedpersonen er en tysk præst, formand for det tyske mindretal og på god fod med danske naboer - og ud fra ham fortælles godt og anskueligt om et mindretals forankring i hjemlandet og om den problematiske loyalitet over for dette mentale fædreland. Præsten er i modsætning til sin kone fascineret af nazismens ideologi og fremtidsvisioner og kan ikke tro på historierne om f.eks. SA's hærgen, men da nazismen trækker nordpå bliver han dybt splittet og bevæger sig på randen af et sammenbrud. En ikke specielt sympatisk tegnet person, som nok vil være knust inden kampen rigtigt kommer i gang. Helt usympatiske er de lokale nationalsocialister, som magten gør ekstremt stupide og brutale, indtil de bliver ofre for deres eget voldsevangelium. Konfliktens synspunkter kommer til udtryk i samtaler, også af mere forklarende art - og ikke mindst i de indre dialoger mellem tro og tvivl, som er ved at slide præsten op. Det er især her GHs fine brug af sproget til en dybere personkarakteristik kommer frem, og selvom historien er tids- og stedfæstet med mange glimt af dagligliv får GH også afdækket tidløse personlige konflikter.


litteratursiden.dk

d. 30. jan. 2012

af

af

Hans Christian Davidsen

d. 30. jan. 2012

I romanen »Dødsdrift« rammer den sønderjyske forfatter Gynther Hansen alle de store temaer i sit forfatterskab: Det tyske over for det danske, nazismen i Nordslesvig og menneskets indre dæmoner - alt ...


Jyllands-posten

d. 1. maj 2001

af

af

Eigil Søholm

d. 1. maj 2001


Kristeligt dagblad

d. 6. apr. 2001

af

af

Claus Grymer

d. 6. apr. 2001


Schriften der Heimatkundlichen Arbeitsgemeinschaft für Nordschleswig

Jahrg. 2002, h. 77

af

af

Peter Hopp

Jahrg. 2002, h. 77


Berlingske tidende

d. 11. juni 2001

af

af

Elisabeth Møller Jensen

d. 11. juni 2001