Gå til indholdBøger / skønlitteratur / roman

Dødevaskeren : roman

Del 1 af DødevaskerenDetaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Omfang

321 sider

Udgivet

2019

Ophav

Sara Omar(forfatter)
Genre og formroman, romaner, samfundskritik, samfundsskildringer
Målgruppe

til voksne


Beskrivelse


Frmesk er barn i Kurdistan og voksen i Danmark, og bogen følger hende begge steder. Uanset geografisk placering er fællesnævneren dog, at hun lever et liv i undertrykkelse og vold - alene fordi hun er af hunkøn


Anmeldelser (11)


Bibliotekernes vurdering

d. 5. dec. 2017

af

af

Inger Nygaard Kaad

d. 5. dec. 2017

Pigen Frmesk lever et liv med vold, død og undertrykkelse, hvad enten det er i hjemlandet Kurdistan som barn eller i Danmark som voksen. Et liv som kvinde, er et farligt liv. For voksne læsere med interesse for kvindeundertrykkelse, islam og politik.

Bog om pigen Frmesk, der er svag og født med en hvid tot, som tolkes som en forbandelse. Bogen udspilles i to spor - det ene i Kurdistan i 1980'erne - det andet i Danmark på Skejby Sygehus, hvor Frmesk er indlagt i nutiden. Hun er ufri, uanset hvor hun bor. Som lille kommer Frmesk til at leve hos sin mormor og morfar - væk fra sin voldelige far. Mormoren vasker alle de kvinder, der dør af vold, æresdrab m.m. Morfaren er meget atypisk ikke-troende. Bogen indeholder en navneliste over personerne og deres relation.

Denne bog er en af årets vigtigste udgivelser! Med et utroligt mod fortæller forfatteren en historie om vold, incest og undertrykkelse af kvinder i Islams navn. Bogen er dybt skræmmende fra start til slut. Hovedpersonen udtaler om danskerne: "der er jo ingen, der kan forestille sig, hvor ubegribeligt brutalt nogle af os bliver behandlet". Dette manglende kendskab til indvandrerkvinders liv gør forfatteren i den grad op med. Hun opfordrer via morfarens rolle i bogen til reformation og kritisk tænkning.

Kvindernes rolle i Islam er også inddraget i den spændende roman Den stjålne vejYahya Hassan


. Kritikken over for indvandrerforældregenerationen er også brutal i Yahya HassanKvindernes rolle i Islam er også inddraget i den spændende roman Den stjålne vej. Kritikken over for indvandrerforældregenerationen er også brutal i .


Bibliotekernes vurdering

d. 12. jul. 2019

af

af

Stine Grabas

d. 12. jul. 2019

Pigen Frmesk vokser op i Kurdistan med en voldelig far, som vil slå Frmesk ihjel. Som voksen er livet heller ikke let for Frmesk, der er indlagt på et hospital i Danmark og er flygtet fra sin familie. For unge og voksne, der har svært ved at læse og som er interesseret i Islam.

Frmesk skulle være født som en dreng og alene af den grund vil faren slå den lille nyfødte pige ihjel. Bedsteforældrene får overtalt faren til at lade pigen vokse op hos dem. Mormoren vasker kvinder, som er døde af vold, bomber og æresdrab. Morfaren er ikke troende, men må lade som om for at blive accepteret i samfundet. Trods det, kan de ikke beskytte Frmesk i længden og hun må flygte fra sin mand. Historien fortælles i to spor, hvor det ene fortæller om Frmesks spæde barndom og det andet som voksen, hvor hun er indlagt på hospitalet. Bogen har lixtal 20 og har desuden et register over bogens personer. Det er en forkortet og forenklet udgave af Dødevaskeren.

En skræmmende fortælling om kvinders liv i en verden med Islam, hvor mænds ord er det eneste, der tæller. Hvor vold og drab er hverdag, hvis en familie føler sig krænket. En virkelig god historie, som man får ind under huden.

TørklædetHimlen over min fars tag (mp3)


er en anden letlæst bog om religion. Himlen over min fars tag (mp3) handler om en ung pige, der bliver sendt til Irak for at blive genopdraget og hendes kamp for at flygteTørklædet er en anden letlæst bog om religion. handler om en ung pige, der bliver sendt til Irak for at blive genopdraget og hendes kamp for at flygte.


Litteratursiden.dk [online]

d. 21. feb. 2018

af

af

Helle Post

d. 21. feb. 2018


Berlingske tidende

d. 1. dec. 2017

af

af

Anne Sophia Hermansen

d. 1. dec. 2017


Politiken

d. 1. dec. 2017

af

af

Jes Stein Pedersen

d. 1. dec. 2017


Kristeligt dagblad

d. 5. dec. 2017

af

af

Lotte Kirkeby Hansen

d. 5. dec. 2017


Jyllands-posten

d. 5. dec. 2017

af

af

Katrine Sommer Boysen

d. 5. dec. 2017


Information

d. 30. nov. 2017

af

af

Peter Nielsen

d. 30. nov. 2017


Weekendavisen

d. 1. dec. 2017

af

af

Søren K. Villemoes

d. 1. dec. 2017


Sygeplejersken

Årg. 118, nr. 3 (2018)

af

af

Jens Bydam

Årg. 118, nr. 3 (2018)


Religion

2018, nr. 1

af

af

Bodil Kruse (f. 1944)

2018, nr. 1Informationer og udgaver

2019

Bog

Sara Omar

Politiken, 3. udgave

2019

Bog

Læselyst

Nyt Dansk Litteraturselskab,Bibliodan

2018

Bog

Sara Omar

Gyldendals Bogklubber, 1. bogklubudgave

2018

Bog

Sara Omar

Politiken, 2. udgave

2017

Bog

Sara Omar

Politiken, 2. udgave

2017

Bog

Sara Omar

Politiken, 1. udgave

2019

Bog / Lyd (cd-mp3)

mp3, Læselyst

Nyt Dansk Litteraturselskab,Bibliodan

2018

Lydbog (cd-mp3)

indlæser: Pernille Lyneborg

Politiken

2017

E-bog

Sara Omar

Politiken, 1. E-bogs-udgave

2018

Lydbog (online)

indlæser: Pernille Lyneborg

Politiken