Gå til indholdDødens selvbiografi


Detaljer

Seneste udgave, bog


Beskrivelse


En fremragende hyldest til de oversete døde sjæle fra Sydkoreas barbariske historie med diktatur og krig. De mytiske digte udtrykkes gennem kvindernes ritualer, sange og fortællinger. For læsere af stor poesi med en politisk nerve


Anmeldelser (4)


16. sep. 2022

En fremragende hyldest til de oversete døde sjæle fra Sydkoreas barbariske historie med diktatur og krig. De mytiske digte udtrykkes gennem kvindernes ritualer, sange og fortællinger. For læsere af stor poesi med en politisk nerve.

De 49 mytologiske digte udgør en cyklus, der symboliserer de 49 dage, hvor en afdøds ånd svæver rundt, inden den, i følge buddhismen, reinkarneres. Kim Hyesoon kalder sig "en digter uden modersmål, fordi de litterære konventioner i Sydkorea er skabt af mænd". Digtene er inspireret af myten om prinsesse Bari, der som shaman må leve i overgangen mellem de levende og de dødes verden. Bogen afsluttes med langdigtet "Rytmens ansigt" fra 2019. Omslaget er illustreret med koreanske vokaler, der også indgår i det sidste langdigt.

En vidunderlig læseoplevelse. Digtene er på samme tid grumme og smukke, idet døden aftabuiseres og bliver næsten efterstræbelsesværdig på trods af vold og traumer. De døde sjæle, deres kroppe og erindringer billedliggøres kærligt, humoristisk og eventyrligt som en hyldest til livet, der var. Det er første gang, at en sydkoreansk samtidsdigter er oversat direkte til dansk, og det er virkelig vellykket gjort. Fra "Dag 13 - Hjertets Kyst": "Bag dig hulker dagene der ikke kunne blive dig og knækker som bølger".

Opbygningen giver associationer til Louis Jensens Hundrede historier


Spurvedans og sneglegang


. Andre udtryksfulde digte med buddhistiske rødder er fx Kobayashi Issas Spurvedans og sneglegang, som har japansk lydskriftOpbygningen giver associationer til Louis Jensens Hundrede historier. Andre udtryksfulde digte med buddhistiske rødder er fx Kobayashi Issas , som har japansk lydskriftOpbygningen giver associationer til Louis Jensens Hundrede historier. Andre udtryksfulde digte med buddhistiske rødder er fx Kobayashi Issas Spurvedans og sneglegang, som har japansk lydskrift.

Lektørudtalelse

Af

Hanne Rønberg

Kristeligt dagblad

Af

Peter Stein Larsen

d. 22. apr. 2022

Weekendavisen

Af

Lars Bukdahl

d. 4. feb. 2022

Information

Af

Kamilla Löfström

d. 11. feb. 2022


Informationer og udgaver

Bog

2021