Bøger / faglitteratur

Døden som underholdning : historien om gladiatorerne


Beskrivelse


Med udgangspunkt i forskning beskrives gladiatorkampenes oprindelse, deres markedsføring samt krigernes rekruttering og dagligliv.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 6. jan. 2016

af

af

Conni Boll Christensen

d. 6. jan. 2016

Hvorfor elskede publikum i det gamle Romerrige de blodige gladiatorkampe? Få svar i denne bog, der henvender sig til historisk interesserede og ungdomsuddannelserne.

Bogen beskriver gladiatorfænomenet på et kildebaseret og forskningsmæssigt grundlag. Sammen med et væld af illustrationer fortælles om gladiatorkampenes oprindelse og om forskellige typer af gladiatorer, deres rekruttering, sociale status, boliger, træning, overlevelseschancer og kvindetække. Derudover beskrives amfiteatrenes indretning bl.a. med solsejl og sprinkleranlæg med parfume, lidt om en typisk kampdag, publikums rolle, sponsorerne og markedsføringen. Forfatteren forsøger også at forklare, hvorfor vi fascineres af blodig underholdning. I antikken gik det ud over levende væsener, både vilde dyr og mennesker. I dag er det computerspil og voldelige film, der hitter som underholdning. Afslutningsvis er der korte analyser af de måske to mest berømte gladiatorfilm SpartacusGladiator fra 1960 med Kirk Douglas og Gladiator fra 2000 med Russell Crowe. Der er litteraturlisteBogen beskriver gladiatorfænomenet på et kildebaseret og forskningsmæssigt grundlag. Sammen med et væld af illustrationer fortælles om gladiatorkampenes oprindelse og om forskellige typer af gladiatorer, deres rekruttering, sociale status, boliger, træning, overlevelseschancer og kvindetække. Derudover beskrives amfiteatrenes indretning bl.a. med solsejl og sprinkleranlæg med parfume, lidt om en typisk kampdag, publikums rolle, sponsorerne og markedsføringen. Forfatteren forsøger også at forklare, hvorfor vi fascineres af blodig underholdning. I antikken gik det ud over levende væsener, både vilde dyr og mennesker. I dag er det computerspil og voldelige film, der hitter som underholdning. Afslutningsvis er der korte analyser af de måske to mest berømte gladiatorfilm Spartacus fra 1960 med Kirk Douglas og fra 2000 med Russell Crowe. Der er litteraturliste.

Velskrevet bog, specielt de psykologiske afsnit og filmanalyserne er spændende læsning.

Eneste voksenbog på dansk om emnet er Dødens skueplads fra 1987, som sagtens stadig kan bruges men jo ikke indeholder nyeste forskning på området.


Fagbladet folkeskolen [online]

d. 16. juni 2016

af

af

Birgitte Maria Smidt

d. 16. juni 2016


Logos

2016, nr. 3

af

af

Bo Larsen

2016, nr. 3