Bøger / faglitteratur

Døden nær : en brugsbog i nærvær omkring døende


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog
dansk
Omfang
228 sider
Udgivet
2011
Ophav
Målgruppe
for pårørende

Beskrivelse


Vejledning til enhver der vil være bedst mulig til stede ved et andet menneskes dødsleje.

Indhold

Grænsen mellem helbredelse og dødsleje ; At turde møde døden : og hvad nu, hvis jeg ikke tør? ; At kunne stå i dødens rum : hvad gør man? ; Beretninger fra dødens rum ; Når døden er indtruffet : omsorgen for den døde - at våge og være ; Døden er ikke en ligning der går op


Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 11. maj 2011

af

af

Jette Landberg

d. 11. maj 2011

Bogen er skrevet til alle, der ønsker et realistisk forhold til det at dø eller vejledning i, hvordan man samtaler med døende. Den kommer uden omsvøb ind på selv de sværeste emner. De personlige beretninger gør, at de fleste kan identificere sig med en eller flere af situationerne.

Vi får en række forklaringer på de forskellige måder, man reagerer på som døende, og hvordan pårørende kan følge den døendes præmisser. Her er gode råd til at give den døende værdighed, selvom kroppen er hærget og situationen uværdig. Tidligere var det at dø en almindelig menneskelig kunst, der efterhånden helt er fortrængt i vores moderne samfund, hvor alt handler om helbredelse og mindre om forberedelse i at dø. Vi lærer også, hvordan man kan leve, selv om man er døende. Her er gode råd til emner for samtale, højtlæsning og brevskrivning, og forklaringer på forandringer i den døendes personlighed samt en meget konkret gennemgang af dødens faser. Forfatteren er teolog, tidligere præst og har nu firmaet LivsCeremonier.

Der er gennem årene kommet flere bøger om døden, udover en række personlige beretninger som fx Eva Jørgensens Vi ses i morgen, 2007, er de fleste dog temmelig gamle. Den absolutte klassiker er Kübler-Ross Døden og den døende, 6. udg., 1995, der var banebrydende i sin tid og stadig er anvendelig. Med Døden nær får vi en opdateret vejledning, der også har mange praktiske ting med.

En virkelig fin bog både for alle, der møder døden og ikke ønsker at fortrænge den.


Kristeligt dagblad

d. 18. juni 2011

af

af

Kristian Østergaard

d. 18. juni 2011