Gå til indholdDøden kommer med posten


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

221 sider

Udgivet

2015

genre/form

roman,

krimiOriginaludgave

1971


Beskrivelse


Krimi fra 1960'ernes Holland, hvor Van der Valk og hans kone sendes til en by i landets udkant, hvor anonyme breve har fået to beboere til at begå selvmord. Hvem har skrevet brevene og hvorfor?


Anmeldelser (2)


26. okt. 2015

2 krimier oprindeligt udgivet i 1965-1966, hvor den hollandske politimand Van der Valk involveres i ikke helt almindelige sager. Især for krimilæsere med lyst til kriminalhistoriske værker og dem, der kan huske Van der Valk fra filmatiseringerne.

Feeling er i Danmark kendt for sine 2 serier om hhv. Van der Valk (3 af 13 udgivet på dansk i 1965-1974) og Castang (5 af 16 udgivet på dansk). Krimielementet i de to bøger, der her genudgives, er en ramme for det primære: forfatterens beskrivelse af tiden, miljøerne, personerne og de nationale forskelle. I "Det manglende led" er emnet smørsmugling mellem Holland og Belgien, hvor en ung kvinde og en mand med flere identiteter spiller centrale roller. I "Døden kommer med posten" sendes Van der Valk og hans kone til en by i et hollandsk udkantsområde, hvor anonyme breve har fået to beboere til at begå selvmord, og hvor de får til opgave at finde brevskriveren ved at afdække de sociale strukturer i byen.

Generel ros til forlagets genudgivelse af gamle krimiserier, men lige her er tiden i nogen grad løbet fra disse bøger, der ikke er de mest interessante i kriminallitteraturhistorien.

Er åndsbeslægtet med Simenons forfatterskab, men bøgerne er helt sine egne.

Lektørudtalelse

Af

Per Drustrup Larsen

19. dec. 2018

Som titlen antyder drejer romanen sig om opklaringen af et udbrud af anonyme breve, der har drevet et par af modtagerne til selvmord - det er set før i kriminalromaner. Sagen foregår i en lille nordhollandsk by i stærk ekspansion, hvilket har medført mange modsætninger mellem de indfødte og tilflytterne, men da Diente er en endog meget respektabel og pæn lille by, ligger hele miseren under den fine overflade. Kommissær van der Valk sendes med sin franske kone til Drente incognito, optræder som embedsmand fra indenrigsministeriet, der skal foretage etnografisk/ sociologiske undersøgelser i forbindelse med byens hurtige vækst. Som altid beskæftiger Freeling sig først og fremmest med motiverne bag tingenes faktiske forløb og romanen er derfor en besk, ofte vittig men også medfølende og forstående udlevering af et snævert og bigot samfund, som føler sin livsform truet. Som meget extrem prototype i et sådant samfund, ses dets tjenestemænd, bureaukratiet - og forståelse af dettefaktum fører van der Valk til hans anonyme brevskriver, og til en endnu mere sensationel fangst, der ikke skal røbes her - måske vil bogen også blive læst af bibliotekernes personale, og så ville det da være en skam! Anbefales på det allerbedste.

Lektørudtalelse

Af

Anne Christoffersen


Informationer og udgaver

Bog

2015

Bog

1971

Ebog

2015

Lydbog (bånd)

1980