Bøger / skønlitteratur / roman

Død mands manifest


Beskrivelse


I det arvede hus i Sydtyskland forsøger forfatteren Ida at finde ind til sig selv, kunsten og kærligheden.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 14. juni 2017

af

af

Michael Linde Larsen

d. 14. juni 2017

Afsluttende bind i Jens Carl Sanderhoffs stort anlagte trilogi om mennesker bundet sammen i venskaber, kærlighed og kunst. For læsere af bøger, som diskuterer kunst og eksistens.

Den 48-årige forfatter Ida er på vej mod huset i Freiburg i Tyskland, som hun vandt/arvede efter bogens egentlige hovedperson. Huset viser sig at rumme mange hemmeligheder, som hun udforsker sammen med vennen Jonas. Det bliver en rejse i hende selv, i kærligheden og specielt musikken. Som i Europas floderDjævlens protegé og Djævlens protegé har kunstneren Martin Bigum illustreret for- og bagsideDen 48-årige forfatter Ida er på vej mod huset i Freiburg i Tyskland, som hun vandt/arvede efter bogens egentlige hovedperson. Huset viser sig at rumme mange hemmeligheder, som hun udforsker sammen med vennen Jonas. Det bliver en rejse i hende selv, i kærligheden og specielt musikken. Som i Europas floder og har kunstneren Martin Bigum illustreret for- og bagside.

Det er en ambitiøs bog, som med mange detaljer inviterer læseren ind i Idas liv samtidig med den går på opdagelse i kunsten. Sproget er rigt og understøtter fint Idas sindsstemninger. Handlingen veksler mellem et fortløbende spor og lyriske og reflekterende passager om kunst. I det afsluttende appendiks opløses historien og teksten antager en essayistisk karakter. Desværre er for- og bagside af så anonym karakter, at eventuelle nye læsere ikke får megen information om indholdet. Romanen kræver sin læser, der til gengæld for anstrengelserne bliver belønnet med sproglig og indholdsmæssig originalitet. Kan læses uafhængigt af trilogiens to første bind.

Der er lidt Svend Åge Madsen over noget af bogen. Og fratrækker man spændingen i Odins labyrint har de et hus fyldt med hemmeligheder til fælles.