Bøger / faglitteratur til børn

Din fede frikadelle : børn fortæller om mobning


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Om mobning i skolen, bl.a. om børns mobningsformer, belastninger og vanskeligheden ved tackling af problemet samt indlæg fra 6 voksne, bl.a. børnerådets formand.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 6. apr. 2000

af

af

Else Lerche

d. 6. apr. 2000

Indenfor de seneste år har der været stigende fokus på mobning i skolen. Nye undersøgelser viser at ca. 25 procent af børnene på et eller andet tidspunkt har følt sig mobbet. Mange skoler har derfor sat fokus på mobning. Her er denne bog meget relevant. Det er den også på børnebiblioteket som supplement til bøger om mobning når børn fra 10 år søger informationer. Forældre kan også få et godt indblik i det komplekse problem. De mange interviews med børn der er blevet mobbet, og de enkelte der er med børn der mobber eller er beskyldt for det, giver et troværdigt og indfølt billede af hvor belastende det er, og hvor svært det er at komme til bunds i årsager til mobning, og hvordan man kan tackle løsningen af det. Det giver de fire meget læseværdige og fagligt oplysende interviews med voksne bl.a. børnerådets formand og Inger Bollerup, der laver kurser for elever og lærere i "Konfliktkontrollen", også. Der er 17 interviews, og det er især børnene der kommer til orde. De har meldt sig frivilligt og nogle optræder anonymt. Bogen er illustreret med fotos, nogle er modelfotos. Teksten er letlæselig og sat i en åben sats. Bogen har annoterede litteraturhenvisninger til skøn- og faglitteratur, video og film og relevante adresselister, også webadresser.


Bibliotekernes vurdering

d. 6. apr. 2000

af

af

Ingrid Jensen (skole)

d. 6. apr. 2000

Bogen har undertitlen "børn fortæller om mobning", og den er ifølge forordet tænkt til undervisningsbrug i 3.-7. klasse. En metodik er det ikke, men en samling af interviews med børn, der enten som mobbede eller mobbere udtaler sig om problemet i skildringer af et hændelsesforløb. Det er bemærkelsesværdigt, at så mange bagefter er i stand til at analyse deres egen situation, sætte ord på og definere årsag og virkning. Oftest er det i skolens regi, der refereres til, og det er beskæmmende at se, hvor sjældent det er forsøgt eller lykkedes lærerne at løse knuderne. De seks indlæg af voksne giver dog ud fra et erfaringsgrundlag flere kvalificerede bud på, hvor og hvordan skolen kan imødegå problemet. Klimaet i klassen, fælles oplevelser, fælles ansvar, en bevidst opmærksomhed, både fra elev- og lærerside på den sociale interaktion, samt temadage om emnet med eventuelt et regelsæt for omgangsnormer er nogle af de ting, der vægtes. Der er en stigende tendens rundt om på skolerne til at arbejde åbenlyst med mobning, og bogen kommer på rette tidspunkt som en håndsrækning til de implicerede, dog mest til lærerbrug, selv om store elever nemt kan læse med.