Bøger / faglitteratur

Didaktik i skriftlighed


Detaljer

...


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Der er sket en stor udvikling i undervisningen i skriftlighed i grundskolen og på de gymnasiale uddannelser. Denne udgivelse dykker ned i denne udvikling og præsenterer en didaktik i skriftlighed. For undervisere samt kommende undervisere i grundskolen og på de gymnasiale uddannelser.

Indhold

Indholdsfortegnelse: Indledning (Centrale elementer i skriftlighedsdidaktikken) ; Teori om at skrive (Fra tanke til skriftsprog ; Formål med at skrive ; Taksonomi ; Taksonomi i skriftlighed ; Det videre indhold i bogen ; Faglig skrivning) ; Faglig skriftlighed historisk set ; Skriftlighed i de forskellige uddannelser (at skrive som proces - den procesorienterede skrivning ; Betydninger af overgange i uddannelsessystem ; Mål for skriftlighed i grundskolen ; Overgang fra grundskole til gymnasium ; Skriftlighed i de gymnasiale uddannelser - ny skriftlighed ; Skriftlighed i dansk i e gymnasiale uddannelser ; krav ti de skriftlige eksamener i engelsk i de gymnasiale uddannelser ; Krav til de skriftlige eksamener i matematik i de gymnasiale uddannelser ; krav til de skriftlige eksamener i samfundsfag i de gymnasiale uddannelser ; Større skriftlige opgaver på gymnasiale uddannelser ; Konkrete elementer i skriftlighedsdidaktik) ; Didaktiske værktøjer (Omlagt skriftlighed - et didaktisk værktøj ; Konkrete didaktiske værktøjer ; Hurtigskrivning (Tænkeskrivning) ; At tage noter ; Imitatio ; Forbedringer og omskrivninger ; læsning af hinandens tekster ; elektroniske portfolio) ; Skriveproces, stilladsering og progression (Redskaber ti understøttende skriveprocessen ; Fra det enkle til det komplekse ; Skriveprocessen ; Stilladsering og progression ; Mindre opgaver med klare skrivehandlinger og progression ; Talesproget - en igangsætte for skriftsprog ; Sproglige redskaber ; Opsamling med konkrete redskaber ; Eksempler på skriftlige opgaver) ; Skriftlighedskulturer (Idéer til opbygning af en fælles skriftlighedskultur ; Koordinering og sammenkædning af skriftlighed ; Skrivehandlinger ; Elektronisk portfolioi) ; Feedback generelt betragtet (Variationer af feedback ; Feedback og vejledning ; Peer Feedback) ; Feedback i relation til skriftlighed ( Rammesætning for skriftlighed ; Elevernes ønsker til feedback ; Redskaber til at få elever på begyndertrin til at komme i gang med at skrive) ; Skrivegenrer inden for og uden for skolesystem (Elementer i at skrive - hjælpe til at komme i gang ; Stilladseringen ; Træning med mindre opgaver ; Genrer og deres betydning ; Skriftlighed eksamensopgaver ; Genrer i konkrete fag ; Eksempel på progression i skriftligt danskforløb) ; Perspektivering af skriftlighed i det danske uddannelsessystem


Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 8. juni 2021

af

af

Henrik Munch Jørgensen

d. 8. juni 2021

Der er sket en stor udvikling i undervisningen i skriftlighed i grundskolen og på de gymnasiale uddannelser. Denne udgivelse dykker ned i denne udvikling og præsenterer en didaktik i skriftlighed. For undervisere samt kommende undervisere i grundskolen og på de gymnasiale uddannelser.

Med udgangspunkt i den internationale forskning i undervisning i skriftlighed giver denne udgivelse undervisere de didaktiske værktøjer til at kunne arbejde med, udvikle og forbedre elevernes skriftsprog i de forskellige fag. Bogen har en historisk tilgang til didaktikken, og dykker på den baggrund ned i, hvordan skriveundervisningen var og fører derfra læseren til, hvor skriveundervisningen er nu og på vej hen.

Bogen er et godt værktøj for undervisere og skoler, der har didaktisk fokus på skriftlighed, til at komme godt i gang med udviklingen af elevernes skriftlighed.

Der har været et øget fokus på arbejdet med skriftlighed både i grundskolen og på de gymnasiale uddannelser gennem en årrække. Der er derfor også udkommet en del bøger om emnet. Vil man læse mere, kan man supplere med titler som Fagdidaktik i danskSkrivedidaktikPå sporet af god skriveundervisning, Skrivedidaktik og På sporet af god skriveundervisningDer har været et øget fokus på arbejdet med skriftlighed både i grundskolen og på de gymnasiale uddannelser gennem en årrække. Der er derfor også udkommet en del bøger om emnet. Vil man læse mere, kan man supplere med titler som Fagdidaktik i dansk, og På sporet af god skriveundervisningDer har været et øget fokus på arbejdet med skriftlighed både i grundskolen og på de gymnasiale uddannelser gennem en årrække. Der er derfor også udkommet en del bøger om emnet. Vil man læse mere, kan man supplere med titler som Fagdidaktik i dansk, Skrivedidaktik og .