Bøger / faglitteratur / bibliografier

Det ubevæbnede øje : essays om fænomenologi, videnskab, økologi og teologi


Beskrivelse


Samling af forfatterens artikler og essays om fænomenologi og videnskab, natursyn og økologi, Løgstrup og teologi. Med udgangspunkt i fænomenologi og sanseteorier behandles emner som Goethes farvelære, evolutionslæren, Gudsbegrebet og tro, paravidenskab, mytologi mm.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 12. okt. 2012

af

af

Erik Nicolaisen Høy

d. 12. okt. 2012

Bogen henvender til religionsfilosofisk og teologisk interesserede læsere.

Forfatteren (f. 1952) er cand.,lic. og dr. theol. og forfatter til syv bøger om religiøse emner og til mange artikler. Det er et udvalg af disse sidste fra perioden 1979-2012 som udgør denne bog. Artiklerne spænder fra korte til lange foredrag, konferenceoplæg, kapitler fra bøger, kronikker mv. Fra korte pointeorienterede artikler til dybdeborende og filosofisk metafysiske essays. Stilen varierer derefter. De over fyrre artikler er ordnede i fire hovedtemaer: Fænomenologi og videnskab, natursyn og økologi, Løgstrup og teologi. Centrale emner er Goethes farvelære, evolutionslæren, Gudsbegrebet og tro. Bl.a. diskuteres emner som videnskab/paravidenskab, mytologi og teologi. Wolf læner sig op ad sanseteorier, altså tro på egne sanser og følelser sat over for naturvidenskab. Han bruger især store tænkere som Husserl, Goethe, Merleau-Ponty, Luther og Løgstrup. Bogen er nogenlunde forståelig for målgruppen.

Wolf betragtes af mange inden for teologiske akademiske kredse som Løgstrups efterfølger. Da emnerne er så spredte, er det vanskeligt at pege på en eller flere titler som dækker samme områder.

En meget omfattende og tankevækkende bog om religiøse og teologiske emner.