Gå til indholdBøger / skønlitteratur / roman

Det smukke kranie fra Købmagergade : roman om to historiske personer


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Omfang

361 sider

Udgivet

2016

Ophav
Genre og formroman, biografiske romaner, historiske romaner
Målgruppe

til voksne

Originaludgave

2016


Beskrivelse


Historisk roman fra 1800-tallet frit skrevet efter historien om lægen og kranieforskeren Carl Otto fra København og bondekonen Anne Andersdatter fra Lolland


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 10. feb. 2017

af

af

Michael Linde Larsen

d. 10. feb. 2017

Da jegfortælleren finder et kranie og et manuskript i en baggård i Købmagergade, åbner der sig en dramatisk historie fra 1800-tallets København. Til læsere af historiske romaner baseret på virkelige begivenheder.

Kranieforsker og læge Carl Otto sidder i 1876 i København og skriver sine erindringer, mens han tænker tilbage på mødet med den kriminelle bondekone Anne i Tugt-, Rasp- og Forbedringshuset for mere end 50 år siden. Han har hele livet agiteret for frenologien, der ud fra et kranies størrelse og form kan forklare et menneskets sjæl. Men mødet med Anne fra Lolland har slået ham med tvivl, og nu er tiden inde til at fortælle den sandfærdige historie om frenologien, sin egen og Annes historie. Bogen bygger på historiske kilder om Carl Otto og Anne Andersdatter.

Forfatteren har kastet sig over et spændende stykke Danmarkshistorie. Frenologi var en udbredt teori i 1800-tallet og Carl Otto var foregangsmand indenfor området. Sideløbende fortælles historien om Anne og hendes barske liv nederst i samfundet. Dermed tegnes et fint stykke Danmarkshistorie, skrevet i et ligefremt sprog. Dog er der passager, som ikke helt løfter sig op i romanform, men forbliver for tæt på de historiske kilder og fremstår refererende. Typografien fremstår også noget rodet.

Der findes ikke andre romaner med frenologi som omdrejningspunkt. Historiske romaner fra 1800 tallet er der mange af, fx Stiftelsensom også omhandler lægevidenskaben i perioden.Informationer og udgaver

2016

Bog

Michael Clasen (f. 1948)

BoD

2016

Ebog

Michael Clasen (f. 1948)

Books on Demand

2020

Lydbog (net)

Michael Clasen (f. 1948)

Memoris

2018

Lydbog (net)

Michael Clasen (f. 1948)

Saxo

2020

Lydbog (cd-mp3)

mp3

Memoris